Makcim Fernandez Samodaiev (violoncel), Karina Fernandez Samodaiev (pian) şi Monica Florescu (pian) vin în întâmpinarea publicului aflat în carantină cu o poveste muzicală despre o contesă din Arad, căreia Ludwig van Beethoven i-a dedicat „Sonata nr. 4 în do major, op. 102”.

Concertul are loc joi, 9 aprilie 2020, de la ora 18:00, la Sala Oglinzilor, Forumul German Sibiu, şi este transmis pe LivestreamRomania.ro.

Muzica se aude şi din spatele uşilor închise

„Pentru noi, carantina este despre poveşti muzicale. E un timp în care continuăm să cântăm, să descoperim lucrări şi să căutăm sau să ne imaginăm poveştile din spatele lor. Aşa am ajuns la Sonata nr. 4 în do major, op. 102, despre care am aflat că a fost compusă pentru contesa Anna Marie Erdödy, care locuia în oraşul pe care noi astăzi îl ştim drept Arad. Se crede despre această contesă că ar fi fost marea iubire a lui Ludwig van Beethoven”, spun Monica Florescu şi Makcim Fernandez Samodaiev.

Programul conertului cuprinde:

·      Felix Mendelssohn - Bartholdy: Andante sostenuto, op.72

·      Maurice Ravel, din suita „Mama mea gâscă": „Pavana frumoasei din Pădurea Adormită”, „Micuţul puişor”, „Grădina fermecată”

·      Alfred Schnittke: „Tango”, „Suită în stil vechi”, „Declaraţie de iubire”

·      Ludwig van Beethoven: Sonata nr. 4, în do major, op. 102, nr.1

Ce va urma

Încă de la începutul perioadei de carantină, Stagiunea Camerală „Florescu - Fernandez and Friends” aduce muzica în casele celor care până acum obişnuiau să umple Sala Oglinzilor pentru concertele din fiecare lună. Recitalurile continuă şi în săptămânile următoare, cu o serie dedicată integralei sonatelor de Ludwig van Beethoven pentru violoncel şi pian. Iniţiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev şi a pianistei Monica Florescu este sprijinită de Forumul German Sibiu şi LivestreamRomania.ro prin implicarea pro bono a acestora.

Următoarele concerte din seria dedicată integralei sonatelor pentru pian şi violoncel de Ludwig van Beethoven includ Concert pentru omul (din) interior (16 aprilie 2020).

Cine este „Florescu - Fernandez & Friends”

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii „Florescu - Fernandez & Friends”, un proiect independent şi unic în Sibiu, cu concerte în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la iniţiativa violoncelistului de origine cubaneză Makcim Fernandez Samodaiev şi a pianistei Monica Florescu, stabiliţi la Sibiu, după ce timp de mai mulţi ani au studiat, locuit şi concertat în diferite ţări din Europa şi în Mexic.

Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător şi avid de muzică clasică, stagiunea camerală „Florescu - Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitaţi sunt muzicieni cunoscuţi din România, dar şi din afara ţării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici şi alţii. Concertele stagiunii au şi o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicaţii şi repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală „Florescu - Fernandez & Friends” ajunge inclusiv la Bucureşti.