Acţiunea se petrece pe terasa localului bucureştean „Leul şi cârnatul”, într-o seară de vară, prin 1937 sau 1938. Protagoniştii sunt Maria, proaspăt angajată la bucătărie şi chelnerul Pavel. Povestea evoluează în jurul celor care se află în local, printre care Maria recunoaşte un bărbat de la o masă, cel care urma să se căsătorească cu stăpâna ei, Tita Cristescu, ucisă în ziua de Crăciun a anului 1935.

Bărbatul este acum însoţit de o tânără şi, pentru ea, plăteşte o dedicaţie care deschide programul muzical al serii. Povestea alternează cu momente muzicale celebre ale vremii: Iubesc femeia (Cristian Vasile), Femeia, eterna poveste (Titi Botez), Ce faci astă seară tu (Dorel Livianu) şi nu numai.

La acea vreme, moartea Titei Cristescu a fost un scandal imens în presă, cu atât mai mult cu cât personajele implicate erau oameni importanţi. Tita Cristescu era fiica lui Gheorghe Cristescu, zis „Plăpumarul”, unul dintre fondatorii şi primul secretar al Partidului Comunist Român, iar cel despre care se credea că a omorât-o era celebrul inginer Liviu Ciulei.

Tita Cristescu a fost Miss România în 1926 şi o adevărată cuceritoare de bărbaţi. Personaj monden cunoscut, ea a fostchiar acuzată de postituţie mascată. Mulţi bărbaţi însuraţi au fost seduşi de tânăra superbă, printre aceştia numărându-se şi inginerul Liviu Ciulei, tatăl regizorului Liviu Ciulei.

Destinul femeii s-a terminat tragic în 1935, de Crăciun, când avea doar 27 de ani. A murit otrăvită cu cianură de potasiu ascunsă în bomboane. Primul suspect a fost chiar Liviu Ciulei, iar motivul era unul evident: gelozia. Acesta a avut o relţie de şase ani cu Tiţa şi i-a promis în numeroase rânduri că va divorţa, lucru care nu s-a întâmplat. În cele din urmă, ea l-a părăsit. Deşi a fost trimis în judecată, Liviu Ciulei a fost achitat, din lipsă de probe.

Asasinul a fost descoperit la mai bine de un deceniu. De fapt, asasina, căci cea care a otrăvit-o era nimeni alta decât servitorea Tiţei. Ea şi-a mărturisit crima la spovedanie, înainte de a muri: a ucis-o pe Tiţa Cristescu din invidie, pentru că era prea frumoasă şi avea tot ce-şi putea dori o femeie.

Spectacolul Femeia, eterna poveste, inspirat de acez caz teribil, îi are în distribuţie pe actorii Ana Maria Ivan, Cristi Neacşu, Aurel Sorin Sandu, Viorel Păunescu, solişti vocali Irina Cărămizaru şi Daniel Filipescu, instrumentişti Gabriel Stănescu – vioară, Ionuţ Preda – acordeon, Alexandru Burcă - pian. Dansează Cristina Marin Neagu, Silvia Mauriţiu, Ioana Petric, Alexandra Dogaru, Andrei Dogaru, Cosmin Vasile (FOTO GALERIE).