Cum răceşti corect sticla de şampanie. De ce nu este eficient să o pui la frigider sau să adaugi gheaţă în pahar

1 shutterstock 761044990 jpg jpeg

La un eveniment important, aşa cum este şi Revelionul, de pe masa festivă nu lipseşte şampania sau vinul spumant. Regula este ca băutura să fie rece pentru a avea un gust şi mai bun. Există, în acest caz, câteva trucuri pentru a menţine o sticlă de şampanie proaspătă şi care nu-ţi vor lua foarte mult din timp.

Şampania vine din regiunea Champagne din Franţa. În rest, vinul spumant poartă denumirea de prosecco (Italia), sekt (Germania) sau Cava (Spania). Dom Perignon, un călugăr benedictin, avea 19 ani când a venit la Mănăstirea Saint-Pierre din Hautvillers, o comună din regiunea Champagne. Acolo, călugărul a avut sarcina de a merge în pivniţă şi de a găsi soluţia unei probleme destul de importante: din cauza fermentaţiei excesive şi a materialului din care erau confecţionate, 20% din sticlele cu vin explodau. Asta până când călugărul a gustat din băutură şi i-a plăcut. A adus sticle din material mai dur, cu dopuri de plută şi, astfel, a apărut şampania încă din secolul XVII. 

La ce temperatură serveşti şampania 

Băutura trebuie servită la o temperatură între 8 şi 10 grade Celsius, în funcţie de vechimea şampaniei sau vinului spumant, scrie Femmeactuelle.fr. De exemplu, o sticlă “proaspătă” va fi servită la 8 grade Celsius, iar una veche la 10 grade Celsius. Specialiştii nu recomandă depozitarea sticlei de şampanie sau de vin spumant la congelator. 

Cum răceşti o sticlă de şampanie în frapieră 

Ai putea crede că este de ajuns să pui sticla într-o găleată cu gheaţă şi, astfel, băutura se va răci. Un truc este să pui sticla de şampanie sau de vin spumant în frapiera cu gheaţă, să adaugi o mână de sare grunjoasă şi să torni un pahar cu apă rece. Apoi, mişti sticla puţin în interiorul vasului pentru a se omogeniza ingredientele. Acest truc va accelera procesul de răcire deoarece apa este un conductor mai bun decât aerul, iar apa sărată este mult mai eficientă decât apa proaspătă. 

Cum răceşti o sticlă de şampanie în frigider 

Dacă nu ai o frapieră la îndemână, nu-i nimic. Te poţi folosi de următorul truc pentru a răci o sticlă de şampanie sau de vin spumant. Ai fi tentat să păstrezi sticla sau sticlele în frigider, dar contează şi felul în care le depozitezi. Specialiştii îţi recomandă să înfăşori sticla cu un şervete (sau mai multe) de bucătărie, pe care ai/le-ai înmuiat/-o în apă rece, pentru o mai mare eficacitate. Vestea bună este că funcţionează şi pentru sticla de vin obişnuită. 

De ce nu ar trebui să adaugi cuburi de gheaţă în paharul cu şampanie

Se spune că dacă pui gheaţă în paharul cu şampanie sau vin spumant este ca şi cum ai turna apă în el. Un truc este să adaugi, în loc de gheaţă, fructe de sezon, cum ar fi boabe de struguri sau felii de clementină, pe care le-ai ţinut înainte la congelator. Fructele îi vor da un plus de prospeţime sau chiar… gust. 

Nu în ultimul rând, aminteşte-ţi că alcoolul, consumat excesiv, dăunează grav sănătăţii tale. 



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg