Australia are o istorie străveche. Populaţia indigenă exista în acest loc cu mult timp înainte de sosirea englezilor (1788). Se estimează că în Australia existau câteva sute de triburi (în jur de 500) diferite de aborigeni, înainte de colonizarea europeană. Iniţial, Australia a fost folosită de autorităţile britanice ca loc de deportare a deţinuţilor. Din 1788 şi până în 1850, în jur de 50.000 de infractori din Anglia au fost aduşi în Australia.

Cangurul este animalul reprezentativ al Australiei, se ştie. Incendiile care au afectat în ultimii ani această ţară au dus la reducerea numărului multor animale, printre care şi cangurii.    

  • Australia are peste 10.000 de plaje. Dată fiind bogăţia de plaje, nu este de mirare că aici sunt atât de populare sporturile acvatice. Cea mai mare insulă de nisip din lume este Fraser, aflată în estul Australiei, pe coasta de sud a statului Queensland.
  • În Australia există unul dintre cele mai interesante lacuri din lume, Hillier. Ineditul lui este dat de apă, care are culoarea roz. Există multe teorii care explică nuanţa lacului. Se crede că această culoare ar proveni de la o algă prezentă în mlaştinile de aici, Dunaliela Salina, şi de la bacteriile care se dezvoltă în mediul sărat. Una dintre aceste bacterii ( Salinibacter ruber) ar fi responsabilă pentru peste 33% din culoarea roz.
  • În anul 1880, Melbourne a fost cel mai bogat oraş din lume. Tot Melbourne are cea mai mare populaţie de greci din lume, cu excepţia Atenei.
  • În Australia trăiesc 21 dintre cei mai veninoşi 25 de şerpi din lume.
  • Una dintre cele mai interesante formaţiuni naturale din Australia este Uluru (Ayers), care are o semnificaţie sacră pentru aborigenii Pitjantjatjara şi Yankunytjatjara; aceştia obişnuiau să desfăşoare aici diverse ritualuri.
  • Cea mai mare temperatură înregistrată în Australia a fost de 50,7 grade Celsius, în 1960, în Oodnadatta, iar cea mai scăzută a fost de -23 grade Celsius, care a fost înregistrată în Alpii Australieni, în 1994.