Vremea devine din ce în ce mai capricioasă în ultimul timp peste tot în lume, iar căldura accentuată ne face pe toţi să ne refugiem la ştranduri. Cu toate acestea, experţii spun că ar trebui să fim atenţi la un fenomen periculos care ne obligă să renunţăm la înotat. Dacă vrei să eviţi să te pui în pericol în această vară, descoperă ce anume te poate anunţa că se apropie şi că ar trebui să părăseşti imediat piscina.

Un anumit miros ar trebui să te pună în gardă

Ieşi imediat dintr-o piscină dacă simţi miros de ozon. Acest miros special te anunţă că eşti în pericol dacă vei continuă să rămâi în apă. Mirosul de ozon din aer este semn că se apropie o furtună. Ozonul se poate forma atunci când fulgerul separă atomii de oxigen şi formează un gaz nou compus din trei atomi de oxigen. Când vântul transportă ozonul rezultat în zona în care înoţi, te poate alerta în privinţa unei furtuni însoţită de trăsnete care se apropie.

Ozonul are un miros specific

Din fericire, ozonul este uşor de detectat, chiar şi atunci când este în concentraţii relativ scăzute. Mirosul este atât dulceag, cât şi înţepător. Aminteşte puţin de înălbitor sau clor. Pe de altă parte, este posibil să-l confunzi cu un miros specific piscinelor, cel de cloramină, combinaţia de clor şi amoniac. Cu toate acestea, chiar dacă nu simţi miros de ozon, dacă ştii că se apropie o furtună sau cerul se întunecă, este mai sigur să ieşi din piscină.

Cel mai mare pericol asociat cu mirosul de ozon în aer înainte de furtună este acela de a fi lovit de trăsnet, concentraţiile mai mari de ozon pot provoca probleme grave de sănătate, ca inflamaţiile tractului respirator care îngreunează respiraţia. De asemenea, ar putea agrava afecţiunile pulmonare, cum ar fi astmul sau emfizemul.

Trăsnetele pot fi fatale dacă te surprinde furtuna în piscină

Dacă simţi miros de ozon, este timpul ca petrecerea la piscină sau la ştrand să ia sfârşit sau să se amâne până după furtună. Cel mai bine ar fi să ieşi din apă şi să te adăposteşti. Numai în SUA, circa 90 de persoane au fost ucise de trăsnete între anii 2006 şi 2019, în timp ce se aflau în apă sau în preajma acesteia în timpul unor furtuni. Dintre aceştia, 8% înotau în momentul în care au fost loviţi de trăsnete. În mod surprinzător, chiar şi piscinele interioare pot prezenta un risc serios atunci când se apropie o furtună. Aproximativ 32% din rănile provocate de fulgere apar în interior.