Probabil că şi tu ai observat că cele mai multe femei îşi ţin bebeluşii pe partea stângă, însă ştii de ce? Tocmai pentru că multe sunt dreptace, iar această poziţie oferă libertate mâinii dominante. Chiar şi aşa, se pare că atât persoanele stângace, cât şi cele dreptace preferă în continuare să-şi ţină bebeluşul pe partea stânga. 

Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul de Psihologie Revoluţionară, felul în care mamele îşi ţin copilul în braţe dezvăluie multe despre personalitatea lor, dar şi despre relaţia pe care o au cu copiii lor. 

Citeşte şi: "Nu ştie să-şi ţină copilul în braţe". Meghan Markle, criticată aspru pe internet

Aşadar, conform studiului, cele două modalităţi de a ţine copilul la piept dezvăluie două tipuri de ataşament: cel securizant şi cel nesigur.

Persoanele care afişează un stil de ataşament securizant îşi stabilesc şi îşi menţin, cu uşurinţă, relaţii interumane constructive, pozitive şi mult mai apropiate, deoarece au învăţat şi au experimentat relaţii interpersonale sănătoase. Oamenii de ştiinţă au avut o ipoteza în ceea ce priveşte asocierea între partea stânga a mamei şi stilul de ataşament securizant.

Se pare că ţinerea copilului pe partea stângă creează o conexiune benefică şi pozitivă între mama şi prunc.

Contrar acestuia, persoanele care au un stil de ataşament nesigur îşi stabilesc şi îşi menţin, cu greu, conexiuni cu ceilalţi oameni din jurul lor. 

Citeşte şi: De ce plâng bebeluşii. Cele mai frecvente cauze

„Aceste preferinţe pot avea legătură cu o mulţime de factori, precum anxietate, stres, depresie şi, inclusiv, cu stilul de ataşament. Ceea ce reduce ţinutul bebeluşului pe partea stânga sunt disfuncţionalităţile pe plan socio-emoţional. Doar atunci când aceste disfuncţionalităţi sunt semnificativ mari, şi preferinţa poziţionării bebeluşului în braţe este semnificativ influenţată”, explică autorii studiului.

 

Sursă: Psychology Today