De ce se învârt câinii în jurul cozii? Nu ca s-o prindă!

1 shutterstock 145264762 jpg jpeg

I-ai văzut de atâtea ori: în parc, la malul mării sau prin casă, căţelul tău începe, brusc, să se învârtă în jurul cozii. Dar, în timp ce tu te prăpădeşti de râs, el încearcă, de fapt, să-ţi atragă atenţia şi să-ţi comunice ceva.

Între noi fie vorba, "vânatul" cozii este mult mai amuzant decât apăsatul constant pe butonul pixului. Dar ambele obiceiuri au cam aceiaşi cauză. Dacă în timpul unei şedinţe te tot joci, involuntar, cu pixul, înseamnă că ori eşti foarte plictisită ori treci printr-o stare de anxietate. Ei bine, conform specialiştilor, atunci când câinii se învârt în jurul cozii trec prin nişte stări similare.

Când un câine este stresat sau este nebăgat în seamă mult timp şi are nevoie să se amuze de unul singur, începe, adesea, să se învârtă în jurul cozii. Ideea nu este să-şi prindă coada, ci să se calmeze.

"Noi numim asta 'comportamente deplasate', care sunt asemănătoare cu cele ale unei persoane care-şi răsuceşte părul în jurul degetului sau dă din picior," spune Russell Hartstein, consultant certificat în comportamentul câinilor, citat de publicaţia "Reader's Digest.

Ce spune Cesar

Pe de altă parte, când acea adorabilă vânătoare a cozii provoacă râsete şi mângâieri, câinele învaţă că "mişcarea" l-a adus în centrul atenţiei şi se va folosi de ea ori de câte ori va dori să fie băgat în seamă. Deci, dacă eşti într-o videoconferinţă cu şeful tău, nu uita să închizi uşa, altfel Zoro s-ar putea să dea buzna în cadru şi să-ţi distragă atenţia cu o "învârtită".

De obicei, puii de căţei sunt mai predispuşi la alergatul în cerc, dar renunţă, treptat, la acest obicei odată cu înaintarea în vârstă. Din motive necunoscute experţilor, sunt şi rase, precum ciobăneştii germani sau terrierii, care adoră să-şi fugărească coada până la adânci bătrâneţe.

De obicei, comportamentul nu este unul îngrijorător, dar, dacă se întâmplă zilnic, trebuie consultat un veterinar priceput. După cum explică faimosul dresor canin Cesar, comportamentul ar putea însemna că Zdreanţă a dezvoltat o tulburare compulsivă pentru a face faţă anxietăţii cauzate, de exemplu, de separare sau traumelor din trecut. Ori, dacă alergatul în jurul cozii apare brusc, iar câinele încearcă să-şi muşte coada, ar putea fi un semn că este afectat de viermi, purici sau o altă problemă medicală.



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg