Este trist

Activităţile extraşcolare, cum ar fi sportul, contribuie la sănătatea copiilor, îi ajută să îşi facă prieteni, să-şi dezvolte abilităţi. Dar, ce e de făcut dacă îl înscrii la o echipă de fotbal şi afli că lui nu-i place să practice acest sport? Psihologii îi încurajează pe părinţi să urmărească schimbările de comportament ale celor mici. Dacă activitatea provoacă stres sau îi crează dificultăţi, atunci un părinte trebuie să reevalueze situaţia. Dacă insişti să facă ceva ce nu-i place, îi faci mai mult rău decât bine. Copilului îi poate scădea pofta de mâncare şi poate dezvolta depresie sau frică. În aceste condiţii, ar fi mai bine să renunţi şi să cauţi o altă activitate care i se potriveşte mai bine.

Sunt visele tale

Părinţii sunt adesea principalii susţinători ai copiilor lor când vine vorba să încerce un nou sport, să înveţe să danseze sau să cânte la un instrument musical. Dar, ei pot fi, totodată, principala sursă de presiune pentru copiii lor. Dacă începi să realizezi că dorinţa de a deveni un actor de succes este mai mult visul tău decât al lui, poate că e timpul să-l laşi să facă propriile alegeri. În caz contrar, presiunea asupra lui poate avea efecte emoţionale pe termen lung.

Este agresat

Poate că părinţii nu-ţi dau seama tot timpul, dar este posibil ca copilul să fie hărţuit de coechipieri sau chiar de antrenor. Dacă afli că prichindelul  a suferit un abuz emoţional, atunci retrage-l definitiv de la respectiva activitate. De asemenea, în cazul în care observi că acţionează diferit acasă sau la şcoală, încearcă să ai o discuţie cu el şi să alfi ce i s-a întâmplat. Este posibil ca el să  aşteapte să deschideţi subiectul pentru a se simţi în siguranţă să vorbească despre problema lui. Ulterior, vei ajunge la o concluzie şi vei putea lua o decizie împreună cu el.

Are un program încărcat

Programul copilului tău este atât de încărcat, încât notele de la şcoală sunt afectate? Activităţile extracurriculare pot fi la fel de importante, dar gestionarea ineficientă a timpului poate să nu-i mai permită elevului să înveţe la fel de bine. Părinţii trebuie să stabilească un program echilibrat, monitorizând îndeaproape notele de la şcoală. În cazul în care copilul este prea stresat, poate ar fi mai bines să-l laşi să renunţe măcar la un program extraşcolar.