„Este obligatoriu să purtăm mască, însă haideţi să avem grijă de pielea de sub ea, pentru că este un obicei nou cu care trebuie să ne obişnuim! Sub masca de protecţie se formează aşa numita «zona roşie», mai exact bărbia, nasul, conturul maxilarului, zone în care secreţia de sebum în exces se combină cu transpiraţia, cu praful şi cu bacteriile care se pot dezvolta rapid, în aceste condiţii, sub mască. Netratată sau nebăgată în seamă, inflamaţia devine mai puternică, coşurile mai prezente şi mai greu de controlat‟, atrage atenţia Dana Sota, care este şi autoarea volumului de succes „Frumuseţea se învaţă‟.

Apa termală, esenţială

Spray-ul cu apă termală ar trebui să fie un accesoriu de nelipsit din geanta fiecărei persoane care poartă masca mai multe ore pe zi, aşa cum sunt şi şerveţelele antibacteriene sau gelul dezinfectant pentru mâini: „La un interval de timp de purtare a măştii, indicat este să ne ducem într-un loc sigur, să îndepărtăm masca, pentru a ne aerisi pielea şi să pulverizăm apă termală pe faţă. Este o acţiune care ne ajută atât să ne răcorim, cât şi să ne curăţăm de transpiraţie şi de bacterii. Dacă nu avem la dispoziţie apă termală, putem să ne dezinfectăm mâinile şi să dăm cu apă rece pe faţă, asta ne va revigora şi ne va ajuta pielea să reziste la următoarea rundă de purtare a măştii de protecţie‟, dezvăluie Dana.

Nu trebuie să renunţăm la machiaj

Specialistul în frumuseţe susţine că tenul trebuie ajutat cât de mult se poate în condiţiile noilor reguli sociale: „Nu trebuie să renunţăm complet la machiaj, dar trebuie să alegem unul foarte uşor, cu texturi pe bază de apă, putem folosi un BB creăm, un fond de ten light sau creme colorante şi ar fi recomandat să stăm fără ruj şi să aplicăm doar un gloss hidratant sau «strugurel» pe sub mască‟.

Ritualul de îngrijire a pielii din fiecare zi necesită elemente suplimentare de protecţie a zonei feţei acoperite multe ore de mască: „Rămân esenţiali cei trei paşi obigatorii de îngrijire – curăţare, tonifiere, hidratare – plus aplicarea cremei cu protecţie SPF, însă, pentru o protecţie suplimentară a pielii acoperite multe ore pe zi de o mască, putem aplica serumuri, geluri sau creme cu AHA (acizi de fructe) sau cu acid salicilic pentru o exfoliere blândă şi pentru a nu lăsa să se acumuleze celule moarte, geluri calmante, apă termală, produse tip mască pe bază de zinc, sulf şi argilă. Produsele cu extract din arbore de ceai şi cele cu extract de curcumina (din turmeric) sunt de asemenea potrivite, pentru că au efect antiinflamator şi antibacterian‟ subliniază expertul în frumuseţe.

@Dana Sota, shutterstock