Dacă în România se poate întâmpla să plouă chiar şi câteva zile la rând, în lume sunt unele zone în care nu plouă aproape deloc, iar aceste zone nu sunt în deşert, surprinzător! De fapt, Antarctica este una dintre zonele de pe glob cu cele mai puţine ploi. Chiar şi în cel mai deşertic loc din lume plouă mai mult decât în Valea McMurdo (Valea Uscată), o regiune din Antarctica. Dacă te-am surprins, citeşte mai jos pentru alte lucruri interesante despre precipitaţii!

Ploaia nu udă mereu pământul

În locurile uscate şi fierbinţi, ploaia se poate evapora înainte de a atinge solul. Aceast tip de ploaie se numeşte „ploaia fantomă‟. Ecologistul Edward Abbey descrie „ploaia fantomă‟ astfel: „Vezi firele de ploaie care atârnă pe cer, însă ele nu ajung întotdeauna la sol, norii se risipesc în neant, iar unele plante se pot ofili din cauza lipsei de apă. Apa nu ajunge întotdeauna la sol. Asta se cheamă ploaia fantomă‟, arată Reader's digest.

De ce are miros

Apa nu are miros, aşa că de ce ploaia miroase? Ei bine, acest lucru se datorează unor molecule aflate chiar în sol. Atunci când ploaia cade pe sol, ea intră în contact cu particule de geosmin, de ozon şi cu particule de uleiuri vegetale. Ploaia captează aceste particule, apoi le eliberează în aer. Mirosul ploiii are şi un nume, el se numeşte „Petrichor‟. Termenul a fost inventat de către oamenii de ştiinţă australieni, în anul 1964, pentru a descrie acest miros unic.

Seamănă cu un hamburger