Istoria invenţiilor: Pentru cine s-au inventat uşile automate şi care a fost primul produs cu cod de bare?

1 cod de bare jpg jpeg

Zilnic, folosim multe obiecte fără să ştim de ce au fost inventate şi când au fost create. Ştiai care a fost motivul pentru care s-au inventat uşile automate?

Majoritatea invenţiilor ne-au schimbat viaţa şi au dus la evoluţia populaţiei. De asemenea, unul dintre cele mai importante lucruri pe care invenţiile le-au făcut a fost să dea naştere unor domenii de studii complet noi.

Ştiai că majoritatea lucrurilor pe care le folosim zilnic au o poveste interesantă? Unele dintre ele nici nu au fost inventate din acelaşi motiv pentru care sunt utilizate astăzi.

Un pictor a inventat furtunul de apă flexibil

Primul furtun flexibil de apă a fost inventat de către pictorul Jan van der Heyden. În anul 1652, pe când avea vârsta de 12 ani, el a asistat la incendierea primăriei din Amsterdam, eveniment care l-a influenţat 20 de ani mai târziu. Astfel, în 1672, el a decis să inventeze un furtun flexibil pentru stingerea incendiilor.

Iniţial, pictorul l-a făcut din pânză, apoi din piele.

Lipiciul, creat pentru soldaţii răniţi

Lipiciul Super Glue a fost inventat accidental în anul 1942, de către Dr. Harry Coover. În acele timpuri, medicul lucra la invenţia unor lentile de contact pentru soldaţii celui de-al Doilea Război Mondial, când a creat substanţa chimică.

Şi-a dat seama că adezivul nu putea fi folosit pentru lentile, deoarece era prea lipicios, dar mai târziu, a stabilit că substanţa ar putea fi utilizată în scopuri medicale. În 1964, el l-a folosit în timpul războiului din Vietnam, sub formă de spray, ca tratament temporar pentru combaterea sângerărilor.

Şerveţelele de unică folosinţă, folosite în Primul Război Mondial

Aceste obiecte folosite aproape zilnic au apărut cu foarte mult timp în urmă. Se crede că primele şerveţele din lume erau făcute din frunze de smochine, iar grecii antici le foloseau pentru a-şi şterge gura, în timpul mesei.

Cele făcute din hârtie au fost folosite pentru prima oară în timpul Primului Război Mondial, pe post de bandaje. După război, compania Kimberly-Clark a venit cu ideea de a crea proaspe de faţă de unică folosiţă pe care femeile să le folosească pentru a-şi îndepărta machiajul, iar de atunci şerveţelele fac parte din categoria celor mai folosite produse.

Primul produs cu cod de bare

Primul cod de bare a fost inventat de Joe Woodland, care a gândit conceptul în timpul unei excursii în Miami. Ideea din spatele designului este inspirată din Codul Morse şi abia după multe studii, Woodland a putut să îşi pună în practică invenţia.

În 1972, prima încercare a codului de bare a fost făcută într-un supermarket, însă specialistul şi-a dat seama că fiecare produs avea nevoie de un cod unic. Doi ani mai târziu, după studii tehnologice, primul cod de bare folosit a apărut pe un pachet de gumă de mestecat Wrigley şi a fost scanat pentru prima oară într-un supermarket din Miami.

Uşile automate, inventate pentru chelneri

Una dintre cele mai frecvente invenţii folosite în multe afaceri sunt uşile care se deschid automat. Se crede că prima uşă automată a fost inventată în Grecia antică, de matematicianul Heron. Acest concept a fost ulterior reproiectat şi îmbunătăţit, la vremurile actuale, de o echipă de ingineri americani. Primele uşi automate au fost instalate într-un restaurant cu scopul de a-i ajuta pe chelnerii care duceau tăvile cu mâncare clienţilor.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg