Agorafobia reprezintă teama de a fi singur în locuri publice, în spaţii deschise, întinse sau de eventualitatea de a nu primi ajutor în cazul în care apare un atac de panică. Celebrităţile sunt mai predispuse la acest tip de fobie care le dă sentimente de neputinţă. De obicei, este cauzată de îngrijorarea că nu vor avea cum să fie ajutate dacă anxietatea se intensifică. În ciuda succesului lor, aceste 5 vedete au fobie de locuri publice!

Kim Basinger

Pe numele său real Kimila Ann Basinger, Kim Basinger este un fost fotomodel şi o actriţă americană a cărei frumuseţe i-a adus statutul de vedetă de top în anii `80. A jucat în mai multe filme, ca „Never Say Never Again”, „Batman”, „Fifty Shades Darker”. A câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în filmul „LA Confidential” din anul 1997. Având în vedere acest portofoliu impresionant, este greu de crezut că s-a luptat cu tulburările de anxietate încă din copilărie. În tinereţe, anxietatea ei a fost atât de severă, încât părinţii au crezut iniţial că are autism. În jurul vârstei de 20 de ani, aceste probleme au ţinut-o în casă timp de 6 luni. Chiar şi după ce a ajuns faimoasă, a continuat să se teamă spaţiile publice şi petrecea zile în şir în interior plângând.

Macaulay Culkin

Actorul american a fost unul dintre cei mai de succes copii care au apărut în filmele din anii `90. A devenit cunoscut pentru rolul Kevin McCallister din seria „Singur acasă”, pentru care a fost premiat la Globurile de Aur. Pe măsură ce a crescut, n-a mai avut un succes atât de mare şi s-a izolat. Abia mai ieşea din casă. În anul 2004, a mărturisit într-un interviu că are agorafobie. Devine anxios din cauza frici de a fi fotografiat, de a i se invada intimitatea, de sentimentul că toate clădirile din jurul lui îl vor înghiţi dacă iese din casă. A încercat să scape de aceste temeri cu ajutorul unui animal de companie, un câine pentru al scoate din casă la plimbări.

Barbra Streisand

Cu decenii de experienţă în lumea divertismentului, Barbara Joan „Barbra” Streisand a avut succes ca actriţă, cântăreaţă şi cineastă. Este una dintre puţinele artiste care se pot lăuda cu premii Emmy, Grammy, Oscar şi Tony. A vândut peste 150 de milioane de discuri în întreaga lume şi a fost prima femeie care a primit un Glob de Aur pentru cel mai bun regizor. În ciuda succeselor sale, Streisand a avut o pauză de 27 de ani în care a încetat să aibă apariţii publice. A refuzat să cânte după ce a uitat versurile pe scena unui concert din Central Park, New York. Fiind o perfecţionistă, acest incident a afectat-o profund. Streisand a încercat să ia medicamente pentru anxietate şi a căutat sprijinul unui psihoterapeut pentru a o ajuta să revină pe scenă. Şi-a dat seama că agorafobia sa provenea din nevoia de a fi văzută perfectă. Odată ce a încetat să caute perfecţiunea pe scenă, starea ei s-a îmbunătăţit.

Whoopi Goldberg

Puţini o ştiu după numele ei real: Caryn Elaine Johnson. Cunoscuta actriţă Whoopi Goldberg este una dintre cele 16 persoane care au câştigat premii Grammy, Academy, Emmy şi Tony. În anul 2007, a fost gazda talk-show-ului „The View”, care a câştigat un premiu Emmy. În ciuda tuturor acestor realizări, Goldberg a suferit din cauza unei anxietăţi extreme care a dus la agorafobie şi aerofobie, frica de a zbura. Nu putea călători niciodată cu avionul din cauză că a fost martora unui accident în care două avioane s-au ciocnit provocând 135 de morţi. Se întâmpla în anul 1978, iar ea se afla la balconul apartamentului său din San Diego. Din anul 2020, a reuşit să-şi învingă frica şi a zburat peste Atlantic spre Londra.

Woody Allen

Cunoscutul comediant american, regizor de film, scriitor şi actor Woody Allen a primit numeroase premii de-a lungul carierei sale cinematografice de 50 de ani. Pe de altă parte, Allen are şi multiple fobii şi obiceiuri unice. Este agorafob, claustrofob, nu poate trece prin tuneluri şi nu-i plac duşurile care au scurgerea în centru. De asemenea, micul său dejun este acelaşi în fiecare zi şi include o banană pe care o taie întotdeauna în 7 felii.

FOTO: Shutterstrock