Pelinul, leacul amar bun la toate

1 77069 original jpg jpeg

Atunci când te îmbolnăveşti, obişnuieşti să asociezi viaţa cu gustul amar al pelinului, ignorând efectele terapeutice ale acestuia. Deşi pare o plantă banală, este recomandată pentru virtuţile sale tămăduitoare într-o mulţime de afecţiuni.

Pelinul e bogat în vitamine din complexul B, vitaminele C, K, calciu, sodiu, fier şi alte minerale esenţiale. În medicina naturistă se utilizează frunzele şi vârfurile înflorite, când planta are un miros puternic şi gust foarte amar. Pelinul intensifică efectele altor plante, de aceea se poate folosi în combinaţie cu salvia, menta, afinele şi usturoiul. Preparatele din pelin sunt eficiente în afecţiuni precum edeme renale, anorexie, gastrită hipoacidă, insomnie, răni cu dificultăţi de vindecare.

Ajută la detoxificare

Ceaiul de pelin ajută la detoxificarea organismului, în special dacă doreşti să ameliorezi sănătatea colonului şi a ficatului. Pentru a curăţa ficatul de substanţele toxice dăunătoare, consumă zilnic cel puţin o ceaşcă de ceai de pelin. Acesta se prepară sub formă de infuzie, dintr-o linguriţă de plantă proaspătă la două ceşti de apă clocotită. După 20 de minute, ceaiul se strecoară şi se îndulceşte. Se bea câte un sfert de ceaşcă, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Combate paraziţii intestinali

Cei care au oxiuri (îndeosebi copiii) pot să facă băi externe cu fiertură de pelin, asociată cu muşeţel.

Te scapă de răul de maşină

Pelinul este de ajutor când pleci la drum lung. Se pregăteşte o infuzie dintr-o jumătate de linguriţă de plantă la o cană de apă fiartă. Se lasă 15 minute acoperit, apoi se strecoară. Ceaiul se bea de 3 ori pe zi.

Vindecă rănile

Rănile, tăieturile, traumele pielii, arsurile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin şi a cataplasmelor. Pelinul proaspăt se pisează sau se toacă mărunt şi se stoarce de suc. Se îmbibă un prosopel cu lichidul respectiv şi se aplică pe rană, lovitură sau vânătaie, acoperindu-se cu folie alimentară, ca să nu se usuce. Pansamentul se schimbă de 5-6 ori pe zi.

Folosirea îndelungată a ceaiului de pelin poate duce la efecte secundare precum ameţeli, insomnie, vărsături. De aceea, acest ceai nu se utilizează mai mult de 20-22 de zile.

Ceaiul de pelin este contraindicat celor ce suferă de probleme gastrointestinale sau afecţiuni ale sistemului nervos. Preparatele cu pelin nu se adminstrează în cură internă femeilor însărcinate sau celor care alăptează.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg