Adevărat şi fals despre igiena intimă

what can your gynecologist really tell from a basic exam jpeg

Deşi merită la fel de multă atenţie ca oricare altă parte a corpului, igiena zonei intime este de multe ori un subiect tabu. Femeile sunt mai predispune la infecţii, iar lipsa de informare nu face decât să crească riscul apariţiei diverselor boli.

Absorbantele zilnice scad riscul infecţiilor

Fals

Acest tip de absorbante au rolul de a proteja lenjeria intimă în zilele fără menstruaţie,în perioada când fluxul menstrual este redus sau în timpul unui tratament local cu ovule. Ele nu au rol antibacterian,antiviral sau antimicotic,deci nu pot preveni o eventuală infecţie. În cazul secreţiilor mai abundente,este recomandată schimbarea de 3-4 ori pe zi a absorbantului deoarece umiditatea acumulată stimulează dezvoltarea ciupercilor sau a bacteriilor.

Este bine să faci spălături vaginale frecvent

Flora vaginalănormală este formată din multiple microorganisme,care asigură un pH acid (sub 4,5). Spălăturile vaginale nu fac decât să îndepărteze stratul protector din această zonă,să schimbe pH-ul florei vaginale şi să predispună la infecţii din cauza bacteriilor din apă.

Absorbantele externe împiedică acumularea bacteriilor

Adevarat

În ceea ce priveşte tipul de absorbante recomandate în timpul menstruaţiei,cele externe sunt cea mai bună alegere. Tampoanele intravaginale pot deveni medii de cultură,favorabile dezvoltării microbilor,aşa că te predispun la infecţii. Ele pot fi utilizate ocazional,atunci când este necesară o protecţie invizibilă,cum sunt zilele petrecute la mare,la ocazii speciale sau la un drum lung. Folosirea frecventă a tampoanelor interne afectează flora normală a vaginului,determinând apariţia vaginozei bacteriene (infecţie caracterizată de o secreţie vaginală abundentă,cu miros neplăcut). De asemenea,este bine să nu fie folosite tampoanele interne mai mult de 4 ore pe zi,iar absorbantele externe trebuie schimbate de 4-5 ori pe zi,în funcţie de fluxul menstrual.

Produsele cu pH neutru sunt indicate pentru pielea sensibilă

Adevărat

Femeile care nu au o piele sensibilă pot folosi pentru igiena intimă externă apă,săpun sau gel special pentru zona intimă. Pentru persoanele cu piele mai sensibilă sau uscată (cum sunt cele la menopauză) sunt recomandate produsele pentru copii,cu pH-ul neutru. Nu trebuie să se exagereze nici cu toaleta intimă externă,fiind de ajuns duşurile dimineaţa şi seara sau după un contact sexual.

Materialul lenjeriei intime influenţează flora vaginală

De multe ori,lenjeria intimă este aleasă după model şi mai puţin după materialul din care este fabricată. Însă materialele sintetice din care este confecţionată uneori lenjeria intimă pot determina creşterea umidităţii locale şi acumularea transpiraţiei,creând astfel condiţii de apariţie a candidozei. Fibrele naturale,cum este bumbacul,lasă pielea să respire şi previn infecţiile. Totodată,medicii recomandă evitarea lenjeriei intime de tip tanga,deoarece aceasta permite transferul bacteriilor de la o zonă intimă la alta.

Sfatul specialistului

Dr. Mirela Popa,medic primar ginecolog şi specialist în cadrul campaniei „Planifică Neprevăzutul“

Spălăturile vaginale sunt recomandate doar la începerea unui tratament local pentru o infecţie vaginală,în care secreţia este foarte abundentă. Majoritatea femeilor apelează la spălăturile vaginală frecvente fie dintr-un exces de igienă,fie pentru a scăpa de o secreţie vaginală deranjantă. Însă,pentru că modificările secreţiei vaginale sunt semnul unei nereguli,soluţia este vizita la medicul ginecolog,pentru diagnostic şi tratament corect.Recente

3 motive sa te speli pe fata seara Sursa foto shutterstock 1924405574 jpg
shutterstock 512817400 jpg
O locuință de revistă, amenajată în patru pași simpli jpg
De ce sa masezi tenul cu miere Sursa foto shutterstock 1613904577 jpg
Rulada cu gem de cirese Sursa foto shutterstock 2072439719 jpg
Tocuri jpg
pahar cu apa jpg
Ratatouille Sursa foto shutterstock 1664054827 jpg
shutterstock 1836252643 jpg
Suleiman Magnificul, lalele foto  Shutterstock jpg
ClickPentruFemei (4) (6) jpg
avion sursa  Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
Prajitura cu mere Sursa foto shutterstock 376258168 jpg
Grup de drumeti langa lac JPG
40 de ani jpg
Pensule machiaj jpg
Supa de linte Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
manichiura 3D 2023 shutterstock 1720295548 jpg
Ce sa nu faci cand ai buzele crapate Sursa foto shutterstock 1846727497 jpg