Recunoaşte petele şi aluniţele suspecte! Semne care trebuie să te trimită la medic

1 shutterstock 1357857872 jpg jpeg

Periodic, este bine să îţi examinezi pielea cu atenţie. Aluniţele care îşi schimbă forma sau culoarea şi unele semne cutanate trebuie să te trimită la medic. Află care sunt modificările anormale, pe care nu trebuie să le neglijezi!

Numite nevi melanocitari în limbaj medical, aluniţele sunt leziuni cutanate benigne, care apar în urma proliferării celulelor care produc pigment (melanocite). Aluniţele apar fie la naştere, fie pe parcursul vieţii, în diverse părţi ale corpului, şi diferă ca structură – pot fi plane sau reliefate. Persoanele cu pielea deschisă tind să aibă mai multe aluniţe decât cele cu pielea închisă. Cea mai mare îngrijorare legată de prezenţa nevilor melanocitari este posibila lor transformare în cancer de piele. Nu doar aluniţele, ci şi alte semne pot fi semne ale cancerului de piele.  

Modificări specifice cancerului de piele 

În ultimii 10 ani, incidenţa cancerului de piele a crescut cu 200%, acest lucru fiind pus pe seama expunerii neprotejate la soare. Sub acţiunea razelor solare, celulele cutanate pot suferi unele schimbări la nivelul ADN-ului. Din fericire, organismul poate repara aceste modificări. Când celula îşi pierde capacitatea de reparare şi se multiplică necontrolat, apare o masă numită tumoră malignă. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinoamele şi melanomul malign.  

Carcinoamele apar, de obicei, după 50 de ani. Sunt localizate mai ales pe părţile descoperite (faţă, umeri, braţe, picioare), cea mai frecventă cauză a apariţiei lor fiind expunerea îndelungată la soare. Carcinomul bazocelular se prezintă sub forma unei excrescenţe translucide sau pigmentate. Alt simptom este ulcerul sau rana deschisă, iar mai rar poate să apară o cicatrice sau o pată mică, plată, roşie.  

Carcinomul spinocelular afectează mai ales buza inferioară şi extremităţile. Se manifestă sub forma unei plăci roşii persistente, cu margini neregulate, care sângerează şi formează cruste. De asemenea, poate avea forma unui neg sau a unei răni deschise, care sângerează.  

Melanomul malign se dezvoltă din melanocite, celulele pigmentare. Tumora are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate şi conturul asimetric. Poate apărea oriunde pe piele şi, din cauza confundării cu o aluniţă, este adesea neglijată. Dacă este diagnosticat la timp, melanomul malign se tratează cu succes.   

ABCDE-ul aluniţelor 

A-Asimetrie  

O aluniţă normală este, în general, rotundă şi simetrică. Asimetria unei aluniţe este semn că trebuie să fie monitorizată. 

B-(Borders)-Margini 

La aluniţele normale, marginile au contur regulat. La cele suspecte, marginile sunt crestate, neregulate. 

C-Culoare 

Aluniţele ar trebui să aibă o culoare uniformă, maro deschis sau închis. La cele care pot fi semn al melanomului, pigmentarea este diferită; pe lângă maro pot apărea nuanţe de mov, roz, roşu, negru, chiar albastru. 

D-Diametru 

Aluniţele normale au diametrul mai mic de 6 mm.    

E-Evoluţie 

Aluniţele ar trebui să arate la fel în decursul anilor. Dacă se măresc într-un interval scurt, mergi la medic. 

Ce alte semne trebuie să alerteze 

Nu doar modificările asociate cancerului de piele trebuie să fie motiv de îngrijorare. Astfel, şi cancerul mamar poate avea simptome care se manifestă cutanat. Printre manifestările acestei boli se numără şi aspectul pielii la nivelul sânilor cum sunt modificările mamelonului (iritaţii, cruste, retracţie) şi schimbările legate de textura tegumentului (striaţii, cute, aspect de coajă de portocală).   

Sfatul specialistului 

Dr. Luminiţa Geambaşu 

medic dermatolog, Dr. Leventer Centre, Bucureşti 

Odată cu trecerea anilor, pe piele apar tot felul de pete, semne sau leziuni datorate în special expunerii la soare. Din această categorie fac parte lentiginele, efelidele, hemangiomele, cheratozele seboreice şi actinice, care uneori pot să semene cu aluniţele sau chiar să apară în strânsă vecinătate a acestora. În funcţie de tipul de piele, de cât de mult pigment este capabilă pielea fiecăruia dintre noi să sintetizeze, suntem mai vulnerabili sau mai rezistenţi la radiaţia solară. Astfel, persoanele cu pielea albă şi cu ochii albaştri sau verzi tind să facă mai multe leziuni pe piele decât cineva cu pielea mai închisă la culoare. 

Leziunile suspecte sunt, de obicei, diferite de restul leziunilor de pe piele. Mai exact, în aceiaşi leziune sunt mai mult de 3 culori: maro, negru, roşu, alb, gri etc. De asemenea, o leziune pe care o ştiam de multă vreme începe să îşi schimbe culoarea sau să crească numai într-o parte a ei, lucru care face notă discordantă cu restul formaţiunii. Un alt motiv de îngrijorare este dat de o sângerare spontană a unei leziuni, fără să fi fost precedată de un traumatism sau o leziune care nu se vindecă după 6-8 săptămâni.  

Când sesizaţi una dintre modificările descrise, este recomandat să vă vadă un medic dermatolog. O dată pe lună este recomandat să faceţi un autocontrol al aluniţelor, ca să le puteţi localiza, să vă familializaţi cu pielea şi să puteţi decela uşor modificările care apar. Este recomandat controlul dermatologic anual.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg