Sfaturi utile pentru dinţi sănătoşi. Învaţă-l pe cel mic să aibă grijă de dantura lui!

2 copil la dentist jpg jpeg

În ultimul an, a crescut cu 30% numărul părinţilor care vin cu copiii la stomatolog, preventiv, fără a avea o problemă dentară acută. Pentru că este foarte important să punem accent pe prevenirea şi pe tratarea leziunilor dentare la copii, iată câteva sfaturi cu privire la menţinerea sănătăţii orale, din primele stadii ale copilăriei!

Printre principalele probleme dentare apărute la copii sunt: cariile dentare şi complicaţiile acestora, leziunile pulpare şi periapicale, traumatismele dentare, dezvoltarea anormală, anomaliile dento maxilare sau obiceiurile vicioase. Medicul ortodont Denisa Zaharia trage un semnal de alarmă cu privire la aceste complicaţii şi oferă câteva sfaturi despre igiena orală corectă:

„Cea mai frecventă afecţiune dentară a copiilor este caria, acest lucru depinzând de obieciurile alimentare, de menţinerea unei igiene orale optime şi de anatomia dinţilor temporari. Cariile neglijate la nivelul dinţilor de lapte duc la probleme ce afectează urmatoarea dentiţie, adică dinţii permanenţi, astfel încât este extrem de importantă menţinerea sănătăţii orale la orice vârstă. O atenţie deosebită trebuie să avem pentru o formă precoce a cariei - caria de biberon. Este o formă severă, apare în perioada 10-20 luni ale bebeluşului şi afectează toţi dinţii. Pentru a preveni acest lucru este important ca după periajul dentar efectuat seara înainte de culcare, copilul să nu mai mănânce sau să mai bea nimic în afară de apă. Este contraindicat consumul de lapte sau de ceai îndulcit peste noapte‟, subliniază dr. Denisa Zaharia.

8 sfaturi pentru o dantură sănătoasă

Printre paşii pe care îi recomandă dr. Denisa Zaharia tuturor părinţilor pentru a asigura o dantura sănătoasă a copiilor pe termen lung se numără:

Cum îţi convingi copilul să aibă grijă de dantura lui?

Dr. Denisa Zaharia are şi câteva recomandări de „trucuri‟ la care părinţii pot apela ca să-şi motiveze copiii să participe cu bucurie la propria sănătate dentară:

  • Seara să vă spălaţi pe dinţi împreună cu copilul într-o atmoaferă veselă, sub forma unui joc sau în prezenţa unei melodii;
  • Pierderea fiecarui dinte de lapte poate fi recompensată printr-o mică atenţie lasată de Zâna Măseluţă, care să bucure copilul şi să-l facă să asocieze acest eveniment cu un lucru plăcut;
  • Fiecare dinte pierdut poate fi marcat pe o diagramă/schemă a dentiţiei copilului, înmânată de medicul stomatolog, astfel încât copilul să fie implicat în procesul de schimbare a dentiţiei;
  • Copilul să fie familiarizat de mic cu mediul unui clinici stomatologice, să ia contact cu persoane abilitate sa relaţioneze cu copiii, iar la finalul acestor vizite poate fi recompensat printr-o diplomă spre exemplu, ceea ce îl face motivat şi implicat.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg