Numită iniţial Amazon, brigantina Mary Celeste avea lungimea de 31 de metri şi a fost construită în 1861, în Noua Scoţie. Eşuată în timpul unei furtuni, nava a fost recuperată de americani, care i-au adus unele modificări şi au numit-o Mary Celeste. În 1872, nava încărcată cu alcool industrial a ridicat ancora din Staten Island, New York, pregătindu-se pentru o călătorie spre Geneva, Italia. Comandant era căpitanul Benjamin Briggs, iar la bord se aflau, alături de şapte oameni, soţia şi copilul căpitanului.

Pe 4 decembrie 1872, corabia Mary Celeste a fost zărită de un echipaj de pe o altă navă, Dei Gratia; plutea în derivă şi părea că se îndreaptă spre Strâmtoarea Gibraltar. La o inspecţie făcută de câţiva oameni de pe Dei Gratia, s-a observat că Mary Celeste avea unele lipsuri – sextantul şi cronometrul. Erau intacte încărcătura de alcool şi rezervele de apă, dar lipseau oamenii de pe corabie.

Ce s-a întâmplat cu echipajul?

Ultima însemnare făcută de căpitan data din 24 noiembrie 1872. Niciun om de pe Mary Celeste nu a fost găsit. S-au vehiculat diverse teorii pentru a se afla ce s-a întâmplat cu adevărat. O teorie vehiculată cel mai des a fost că scurgerile de alcool au dus la o acumulare de vapori în cală. De frica unei explozii, Briggs a ordonat deschiderea calei şi evacuarea navei până când alcoolul se va evapora şi pericolul va trece. Însă vântul puternic a îndepărtat brigantina de bărcile echipajului, care nu a mai putut ajunge înapoi, găsindu-şi sfârşitul pe mare.

Potrivit altei teorii, membrii echipajului l-ar fi ucis pe căpitan şi familia acestuia. S-a vehiculat şi că s-a produs un curent marin în timpul căruia echipajul a încercat să se salveze cu bărcile.