În general, statele care au fost colonie britanică au preluat obiceiul de la englezi. Însă cum rămâne cu Japonia, de exemplu, care n-a fost niciodată cucerită de britanici? Se pare că, în 1872, guvernul nipon a făcut o licitaţie pentru a construi mai multe străzi, la care au participat mai multe ţări, printre care Franţa, Statele Unite şi, bineînţeles, Marea Britanie. Cei care au câştigat licitaţia au fost englezii. Însă cum au ajuns englezii să circule pe strânga şi atâtea alte ţări, pe dreapta?

Călăreţii europeni se deplasau pe partea stângă a drumului pentru simplul motiv că aşa puteau manevra mai uşor o sabie sau orice altfel de armă cu mâna dreaptă. În plus, era mai sigur să descalece sau să încalece calul de pe acea parte a drumului.

Nobilimea călărea pe partea stângă, împingându-i pe oamenii de rând spre partea dreaptă a drumului. După Revoluţia Franceză, însă, aristocraţii au schimbat macazul pentru a-şi salva pielea. Adică au început să şi ei să circule pe partea dreaptă a drumului pentru a se confunda cu ţăranii şi a scăpa, astfel, de închisoare.