Napoleon a impus condusul maşinii pe partea dreaptă a străzii. Cum a reuşit asta?

1 napoleon jpg jpeg

În momentul de faţă, aproape 70% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă şi restul de 30%, pe stânga. Mai exact, şoferii a 55 de state se deplasează pe stânga, printre care, în Europa, sunt cei din Marea Britanie, Irlanda, Malta şi Cipru. Totuşi cum s-au creat aceste obiceiuri?

În general, statele care au fost colonie britanică au preluat obiceiul de la englezi. Însă cum rămâne cu Japonia, de exemplu, care n-a fost niciodată cucerită de britanici? Se pare că, în 1872, guvernul nipon a făcut o licitaţie pentru a construi mai multe străzi, la care au participat mai multe ţări, printre care Franţa, Statele Unite şi, bineînţeles, Marea Britanie. Cei care au câştigat licitaţia au fost englezii. Însă cum au ajuns englezii să circule pe strânga şi atâtea alte ţări, pe dreapta?

Călăreţii europeni se deplasau pe partea stângă a drumului pentru simplul motiv că aşa puteau manevra mai uşor o sabie sau orice altfel de armă cu mâna dreaptă. În plus, era mai sigur să descalece sau să încalece calul de pe acea parte a drumului.

Nobilimea călărea pe partea stângă, împingându-i pe oamenii de rând spre partea dreaptă a drumului. După Revoluţia Franceză, însă, aristocraţii au schimbat macazul pentru a-şi salva pielea. Adică au început să şi ei să circule pe partea dreaptă a drumului pentru a se confunda cu ţăranii şi a scăpa, astfel, de închisoare.

În 1709, Petru cel Mare a recunoscut şi adoptat obiceiul de-a merge pe partea stângă a drumului în Rusia, iar Împărăteasa Elisabeta a emis un decret oficial, în 1752, care să ateste acest lucru. Însă Napoleon a fost cel care a schimbat traficul pe dreapta pentru un motiv cât se poate de practic – pentru a-l surprinde pe inamic.

Acest nou mod de-a te deplasa pe drum a fost adoptat în rândul statelor cucerite de el. Astfel, la scurt timp, oamenii din Belgia, Olanda, Luxemburg, Elveţia, Germania, Polanda şi din multe zone din Italia şi Spania călăreau pe dreapta drumului. Cei care s-au opus acestei „mode” au fost Marea Britanie, Portugalia şi imperiul austro-ungar.



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg