Un studiu realizat de raport realizat de World Wildlife Fund şi retailerul britanic Tesco Plc şi citat de Agerpres, o cantitate de aproape 2,5 miliarde de tone de alimente s-a pierdut la nivelul fermelor sau a fost risipite de retaileri sau consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie.

Cifra este aproape dublă faţă de o estimare anterioară care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial, în condiţiile în care fermele din ţările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea iniţial.

„Cel mai probabil, problema este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa şi pierderile de alimente reprezintă o problemă uriaşă, care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF, citat de Agerpres.

În vreme ce 1,2 miliarde de tone de alimente se pierd la nivelul fermelor, alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor.

Autorii raportului solicită guvernelor şi companiilor de profil să adopte măsuri care să reducă problema risipei alimentare.