Toamna, începe spectacolul Luminii

1 65552 original jpg jpeg

La sfârşitul toamnei, peste tot în lume se numără... festivalurile pline de lumină. Oamenii lasă la geam candele aprinse, pun mâna pe ustensilele de pictat şi se pregătesc de petrecere!

Halloween? Ce-o mai fi şi ăsta? În ultimii ani,auzim tot mai des de sărbătoarea asta importată din America,cu dovleci luminaţi şi cu măşti înfricoşătoare. Ca ea,sunt,la sfârşitul toamnei,alte zeci de festivaluri în întreaga lume.

Şi toate celebrează puterea Luminii. Aşa că,atunci când afară se întunecă devreme,iar timpul este mohorât,lasă lumina să pătrundă şi în casa ta şi delectează-te cu imaginile pline de savoare.Ne daţi sau nu ne daţi? E Halloween!

Dovlecii zâmbind răutăcios în geam,luminaţi cu candele,şi copiii în costume de personaje din filme de groază au devenit mărcile acestei sărbători de sfârşit de toamnă,una dintre cele mai cunoscute din lume.

Cine mai ştie că această sărbătoare,atât de comercială acum (în America,magazinele vând cele mai multe dulciuri în această zi),vine de la celţi,care sărbătoreau astfel sfârşitul verii? În timp,sărbătoarea celtică a început să fie asociată în lumea creştină cu Ziua tuturor Sfinţilor („All Hallows’ Even”),sărbătorită în aceeaşi perioadă.

În România,Halloween-ul,deşi contestat,a început să fie sărbătorit de câţiva ani cu tot felul de petreceri private. În câţiva ani,parcă o să vedem pe străzi,în noaptea de 31 octombrie,copii îmbrăcaţi în fantome şi Dracula,cerând în gura mare:„Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?)...

Luminile se aprind şi în India

Spre sfârşitul toamnei,indienii au cea mai mare sărbătoare,Diwali. Anul acesta,sărbătoarea începe pe 5 noiembrie. Timp de cinci zile,indienii vor celebra puterea Luminii şi victoria ei asupra Întunericului.

Înainte de orice bucurie însă e şi mult de lucru,aşa că în toate casele se face curăţenie generală. Ferestrele se deschid,pentru a o lăsa pe Lakshmi,zeiţa Bunăstării,să intre în casă. Iar ca sărbătoarea să fie într-adevăr una a Luminii,în toate casele se aprind zeci de candele!

Coşuleţe pe apele din Thailanda

Imaginea miilor de coşuleţe cu lumini plutind pe apele din Thailanda este incredibilă! În noiembrie,de Festivalul Loy Krathong,thailandezii încearcă să îmbuneze spiritele răului.

Pentru asta,împodobesc coşuleţe plutitoare cu frunze de banane,lumânări şi tot felul de mirodenii,demne de zeii cărora le sunt trimise pe ape. În timpul Festivalului,în Thailanda au loc concursuri de frumuseţe,de mâncare,dar şi focuri de artificii.

Hannukah,Crăciunul evreiesc

Hannukah este o sărbătoare evreiască a luminii,care ţine opt zile şi care comemorează o victorie de acum mai bine de 2.000 de ani a evreilor împotriva grecilor-sirieni. De ce durează atât?

Se spune că atunci când evreii au eliberat Ierusalimul,au vrut să deschidă din nou Templul evreiesc,transformat de greci într-un loc de rugăciune. Vrând să aprindă din nou Menorah,lampa sfântă evreiască,nu au găsit decât un vas mic,cu suficient ulei cât să ardă o zi.

Dar ce să vezi? Uleiul a ţinut flacăra vie timp de... 8 zile. Norocul copiilor! Pentru fiecare zi de sărbătoare,părinţii obişnuiesc să le dea câte un cadou:bănuţi,dulciuri sau alune! Ei,Crăciunul,cu care este asemuit Hannukah,parcă îşi mai pierde din strălucire când afli asta! În prima zi,evreii aprind un sfeşnic,care are o lumânare centrală şi alte opt în laterale,câte una pentru fiecare zi de sărbătoare!



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg