„Mănâncă, roagă-te, iubeşte“ nu este doar titlul unui film celebru cu Julia Roberts şi Javier Bardem, ci este şi un îndemn la viaţă lungă şi sănătoasă. Cel puţin, acestea par a fi coordonatele care le asigură longevitate locuitorilor cu cea mai mare speranţă de viaţă de pe glob. Şi, având în vedere că zonele cu cea mai mare concentraţie de centenari se găsesc aproape de mare, ni se confirmă şi alte sintagme: „Viaţa e o plajă“ şi „Marea e o terapie“. Şi cine n-ar vrea să trăiască o vară nesfârşită?

Okinawa, Japonia

Niponii au un adevărat cult pentru traiul sănătos, în toate aspectele sale, de la armonia trupului, modelată de mişcare şi alimentaţie sănătoasă, până la armonia minţii, întreţinută cu odihnă şi meditaţie. Polul longevităţii se află la Okinawa, grupul de insule din capătul sudic al Japoniei, numit şi „ţara nemuritorilor“. Locuitorii au o rată mai mică a incidenţei unor boli, precum cancerul, demenţa şi de bolile de inimă, iar femeile trăiesc mai mult decât oriunde pe planetă. Cel mai important secret al tinereţii fără bătrâneţe este aşa numitul „ikigai“, un concept japonez care s-ar traduce prin „motivul de-a te trezi dimineaţa“, bucuria de-a trăi lucruri simple, de-a zâmbi, de-a întâlni pe cineva cunoscut. De altfel, pentru ei socializarea este foarte importantă, bazându-se unii pe alţii şi împărtăşind valorile prieteniei pe tot parcursul vieţii în cercul lor de apropiaţi („moai“). Prin asta, ei elimină stresul social – au la cine apela, cine să îi ajute, cine să îi asculte. Mâncarea, iarăşi, este diferită de cea din restul Japoniei. Deşi peste tot se mănâncă alge şi peşte crud, aici mai mult decât în alte zone este prezentă mâncarea „vie“, proaspăt preparată direct din mare sau din grădină – ceea ce îi obligă să înoate sub apă sau să lucreze pământul pentru a-şi procura hrana şi, totodată, le dă un tonus fizic excelent. Ei consumă multe legume, verdeţuri, cartofi dulci şi tofu, bogate în nutrienţi şi sărace în calorii, dar şi goya, un pepene amar ai cărui compuşi scad glicemia. La acestea se adaugă plante ca pelinul, ghimbirul şi turmericul, folosite drept condimente, dar şi cu rol medicinal. Ca regulă, ei îşi încheie masa înainte de-a fi complet sătui. Şi, întrucât merg mulţi kilometri pe jos, îşi fac curăţenia clasic, fără „ajutoare“ moderne, şi iau masa stând jos pe tatami, muşchii lucrează continuu, iar corpul primeşte informaţia că trebuie să rămână în formă.

Media de vârstă: 90 de ani

Regulile lor: mănâncă puţin şi natural, îngrijeşte o grădină, gândeşte pozitiv, ţine aproape de prietenii şi familia ta!