Unde trăiesc cei mai longevivi oameni? Filosofia de viaţă a grecilor: „Să faci mereu ceea ce îţi place“

1 shutterstock 1499742476 jpg jpeg

Sănătoşi şi cu poftă de viaţă, aşa sunt cei mai norocoşi locuitori ai Terrei, care au privilegiul de-a trăi în aşa-numitele „zone albastre“, cu cea mai mare speranţă de viaţă.

„Mănâncă, roagă-te, iubeşte“ nu este doar titlul unui film celebru cu Julia Roberts şi Javier Bardem, ci este şi un îndemn la viaţă lungă şi sănătoasă. Cel puţin, acestea par a fi coordonatele care le asigură longevitate locuitorilor cu cea mai mare speranţă de viaţă de pe glob. Şi, având în vedere că zonele cu cea mai mare concentraţie de centenari se găsesc aproape de mare, ni se confirmă şi alte sintagme: „Viaţa e o plajă“ şi „Marea e o terapie“. Şi cine n-ar vrea să trăiască o vară nesfârşită?

Okinawa, Japonia

Niponii au un adevărat cult pentru traiul sănătos, în toate aspectele sale, de la armonia trupului, modelată de mişcare şi alimentaţie sănătoasă, până la armonia minţii, întreţinută cu odihnă şi meditaţie. Polul longevităţii se află la Okinawa, grupul de insule din capătul sudic al Japoniei, numit şi „ţara nemuritorilor“. Locuitorii au o rată mai mică a incidenţei unor boli, precum cancerul, demenţa şi de bolile de inimă, iar femeile trăiesc mai mult decât oriunde pe planetă. Cel mai important secret al tinereţii fără bătrâneţe este aşa numitul „ikigai“, un concept japonez care s-ar traduce prin „motivul de-a te trezi dimineaţa“, bucuria de-a trăi lucruri simple, de-a zâmbi, de-a întâlni pe cineva cunoscut. De altfel, pentru ei socializarea este foarte importantă, bazându-se unii pe alţii şi împărtăşind valorile prieteniei pe tot parcursul vieţii în cercul lor de apropiaţi („moai“). Prin asta, ei elimină stresul social – au la cine apela, cine să îi ajute, cine să îi asculte. Mâncarea, iarăşi, este diferită de cea din restul Japoniei. Deşi peste tot se mănâncă alge şi peşte crud, aici mai mult decât în alte zone este prezentă mâncarea „vie“, proaspăt preparată direct din mare sau din grădină – ceea ce îi obligă să înoate sub apă sau să lucreze pământul pentru a-şi procura hrana şi, totodată, le dă un tonus fizic excelent. Ei consumă multe legume, verdeţuri, cartofi dulci şi tofu, bogate în nutrienţi şi sărace în calorii, dar şi goya, un pepene amar ai cărui compuşi scad glicemia. La acestea se adaugă plante ca pelinul, ghimbirul şi turmericul, folosite drept condimente, dar şi cu rol medicinal. Ca regulă, ei îşi încheie masa înainte de-a fi complet sătui. Şi, întrucât merg mulţi kilometri pe jos, îşi fac curăţenia clasic, fără „ajutoare“ moderne, şi iau masa stând jos pe tatami, muşchii lucrează continuu, iar corpul primeşte informaţia că trebuie să rămână în formă.

Media de vârstă: 90 de ani

Regulile lor: mănâncă puţin şi natural, îngrijeşte o grădină, gândeşte pozitiv, ţine aproape de prietenii şi familia ta!

Ikaria, Grecia

Undeva în Marea Egee, la nouă ore de mers cu feribotul din Atena, se află o insulă cu o atmosferă relaxată, unde o treime din populaţie trăieşte mai mult de 90 de ani. E clar că şi ei au descoperit o „fântână a tinereţii“, ajutându-se de natură şi trăind în armonie cu ea. Pescuitul, grădinăritul, oieritul, ritmul relaxat al vieţii, dar şi legăturile strânse cu familia, credinţa şi traiul simplu, cu micile bucurii, îi fac pe greci să atingă vârste impresionante. Interesantă este şi filosofia lor de viaţă: „Să faci întotdeauna ceea ce îţi place“.

Medie de vârstă: 90 de ani

Nicoya, Costa Rica

Mulţi visează să trăiască în Caraibe, iar cei mai fericiţi par locuitorii acestei peninsule aflate la circa 130 de kilometri sud de graniţa cu Nicaragua. S-a demonstrat că apa de acolo are un mare conţinut de calciu, fapt care explică probabil ratele mai mici ale bolilor de inima, precum şi oasele mai puternice, dar şi fracturile de şold mai puţine. Totodată, zilele însorite le asigură localnicilor o doză constantă de vitamina D, care se adaugă celorlalte vitamine din hrană, preponderent formată din peşte, legume şi fructe. Un secret ar fi că se obişnuieşte ca masa de seară să fie mai mult o gustare luată devreme, iar consumul de fasole şi porumb scade glicemia şi fereşte organismul de cancere. La nivel social, peninsularii cred în aşa-numitul „plan de vida“ (plan de viaţă), o viziune pozitivă care îi ajută pe vârstnici să rămână active în cadrul unei comunităţi care pune accentul pe relaţiile de familie şi de vecinătate, pe ajutorul reciproc, dar şi pe distracţia împreună cu ceilalţi.

Coreea de Sud

Se estimează că, în curând, va deveni prima ţară care va atinge o speranţă de viaţă de 90 de ani! Cu o economie ,puternică şi în continuă creştere şi cu acces la unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume nu e de mirare că aici oamenii sunt printre cei mai sănătoşi de pe planetă. Ştiai că sud-coreenii au cea mai bună tensiune arterială din lume? Acest lucru se datorează dietei bogate în preparate fermentate care scad colesterolul, stimulează imunitatea şi reduc riscul de a dezvolta cancer. De asemenea, mâncarea conţine multe fibre, care curăţă organismul de toxine. Nici stresul nu e o problemă, fiind combătut cu activităţi culturale, comunitare şi tradiţionale, care aduc oamenii laolaltă şi îi ţin ocupaţi într-o direcţie pozitivă, în spiritul credinţei budiste. Pe acelaşi principiu funcţionează şi baia public (jimjilbang), punct de recreere şi socializare.

Medie de vârstă: 88 de ani

Singapore

E ţara care urcă cel mai vertiginos în acest top, acordând o atenţie deosebită sistemului sanitar, cu precădere îngrijirii nou-născuţilor şi mamelor, făcând ca rata mortalităţii infantile şi din cauze ginecologice să tindă spre zero. În ultimii ani, autorităţile au pus accent şi pe „înverzirea“ zonelor urbane, care fac mult mai agreabil traiul în oraşe şi mult mai puţin poluat. De altfel, statul are grijă ca indivizii să nu se „polueze“ nici ei înşişi, aplicând taxe exorbitante pe vicii (alcool, fumat) şi oferindu-le gratis spaţii pentru practicarea sportului în aer liber, chiar şi aparate de fitness amplasate în parcuri.

Medie de vârstă: 83 de ani

Sardinia, Italia

Din ţara care a dat lumii conceptul „Mens sana in corpore sano“ („Minte sănătoasă într-un corp sănătos“) vine o altă reţetă a longevităţii, bazată pe dieta mediteraneană (peşte, fructe de mare, măsline, lămâi, tomate, plante aromatice, lactate), înotul, munca fizică şi… somnul de la prânz. Acel „dolce far niente“ încurajat de toropeala de la miezul zilei şi de briza marină, care seara se domoleşte cu un pahar de vin şi un cântec tradiţional. Adică tot atâtea motive de-a celebra „la dolce vita“ şi de a ţine departe grijile zilei de mâine.

Medie de vârstă: 82 de ani

Elveţia

Se spune că „ţara cantoanelor“ ar avea cel mai curat aer şi cele mai frumoase peisaje alpine. Doar e ţara lui Heidi! Bărbaţii trăiesc aici mai mult decât oriunde în lume, făcând parte din cele mai sănătoase populaţii europene, graţie unui sistem de sănătate bine pus la punct, sentimentului de siguranţă personală şi bunăstării. Foarte mult ajută şi consumul de brânză şi lactate, după cum arată studiile, şi brânza şi lactatele, produsele lor fiind bio, de la animale care păşunează liber. Totodată, mişcarea în aer liber, drumeţiile prin păduri, pe creste ori în jurul lacurilor şi concentraţia de ozon din aer fac ca indivizii să aibă un sistem respirator şi cardiologic de invidiat.

Medie de vârstă: 81 de ani

Comunitatea Amish din Pennsylvania, SUA

Par rupţi de lume şi bizari, întrucât au întors definitiv şi irevocabil spatele ştiinţei, tehnologiei şi realităţilor lumii moderne. Cu toate acestea, populaţia Amish este considerată cea mai sănătoasă din toată America, fără cazuri de autism, diabet sau cancer. Şi asta în condiţiile în care nu se vaccinează împotriva niciunei boli! Nu au niciun stres, trăiesc liber, în ritmul lor, precum europenii de-acum 300 de ani. Consumă hrană organică, produsă local, cu o mulţime de grăsimi sănătoase (unt, carne, ouă, lactate crude). Au numeroase restricţii impuse religios, de la consumul de electricitate, la interzicerea utilizării telefoanelor sau a maşinilor. Ei nu efectuează stagiu militar şi nu beneficiază de asistenţă guvernamentală. Două mari concepte pentru înţelegera practicilor Amish sunt reprezentate de repulsia lor faţă de Hochmut (concept care cuprinde noţiunile de mîndrie, aroganţă şi laudă) şi marea preţuire pe care o au faţă de Demut (umilinţă) şi Gelassenheit (calmul, placiditatea, neimplicarea).

Medie de vârstă: 80 de ani

@shutterstock



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg