Frunzele verzi de urzică au o valoare nutritivă excelentă. Bogate în minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu) şi vitamine (A, B, C, E, K), ele suprimă pofta de mâncare, motiv pentru care sunt ideale în curele de slăbire.

Fitoterapeuţii recomandă urzicile vii datorită aportului mare de vitamine,de aminoacizi şi de proteine,şi pentru că dau rezultate în tratamentul anemiei. De asemenea,sunt utile şi pentru a combate stările de oboseală,în caz de astenie,depresie,anxietate şi insomnie.

Citeşte şi: Tratamente de înfrumuseţare cu urzici

Poţi consuma urzicile, mai ales dacă frunzele sunt tinere şi fragede, în diverse preparate culinare. Iată câteva reţete cu urzici: 


Mâncare de urzici cu usturoi

Ingrediente

- 3 grămezi de urzici

- 1/2 ceapă

- 3 căţei de usturoi

- 1 lingură cu făină

- 250 mililitri de lapte/apă/apa în care au fiert urzicile

1/2 linguri de ulei

- un praf de sare

- piper negru proaspăt măcinat


Mod de preparare

Se curăţă urzicile de firele de iarbă care au rămas de la cules şi de frunzele mai urâte. Se spală în câteva ape şi se pun într-o oală cu apă pusă la fiert în prealabil. Se lasă să dea în clocot de 2-3 ori, se scurg de apă şi se toacă mărunt. 

Între timp, se toacă şi jumătatea de ceapă, se curăţă şi se zdrobeşte usturoiul şi le călim câteva minute la foc mediu, într-o tigaie cu o lingură şi jumătate de ulei. Când încep să se înmoaie, dăm focul la mic, adăugăm făina şi amestecăm până devine omogenă compoziţia. 

Turnăm laptele, apa în care au fiert urzicile sau apă simplă şi amestecăm din nou. Se mai lasă câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă şi se adaugă urzicile.  Se mai lasă mâncarea de urzici la foc mediu pentru aproximativ 10 minute şi este gata.



Urzici cu orez

Ingrediente

- 350 g de urzici

- 150 g de orez

- 1 ceapă

- 4-5 linguri de ulei

- 3-4 linguri de pasta de rosii

- sare


Mod de preparare

Urzicile le spălăm bine urzicile în două, trei ape şi le punem la scurs. Într-o oală punem la fiert 3-4 litri de apă şi când această a început să fiarbă punem urzicile la fiert.

Între timp,într-o cratiţă punem uleiul, adăugăm ceapă tocată fin şi călim 2-3 minute la foc mic, dăugăm şi orezul şi amestecăm continuu până devine transparent.

În acest moment punem urzicile şi două căni şi jumătate de zeamă din oală în care au fiert urzicile. Săram după gust şi lăsăm la foc moderat până ce orezul este fiert. Înainte cu 5 minute de a stinge focul, adăugăm şi pasta de roşii.

 


Plăcintă cu urzici

Ingrediente

- 1 kg de urzici

- 350 g brânză

- ½ cană ulei

- o ceapă

- 200 g ciuperci la cutie

- 2 ouă

- 2 căni de făină

- 1 linguriţă praf de copt

- sare

- 50 g caşcaval ras


Mod de preparare

Se spală foarte bine urzicile, se opăresc in apă cu sare, se scurg, apoi se toacă mărunt. Într-o tigaie se căleşte ceapă cu ciupercile, apoi se lasă deoparte. Ouăle se bat bine, se toarnă ulei peste ele şi se amestecă, apoi se adaugă făină şi praful de copt.

Se pun şi urzicile tocate, ceapă şi ciupercile şi se amestecă până se obţine o compoziţie omogenă. Într-o tavă tapetata cu făină, se toarnă compoziţia, se presară caşcavalul ras şi se lasă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute.


Sursă foto: RookieFood, pinterest