Numeroase scrieri din Antichitate au subliniat calităţile vindecătoare ale vinului. Hipocrate recomanda vinul pentru tratarea unor debilităţi fiziologice, pneumonie, plăgi deschise şi muşcături de şarpe. Marele savant Louis Pasteur îl considera drept „cea mai sănătoasă şi igienică băutură“.

Istoricul grec Tucidides considera că locuitorii din bazinul mediteranean au încheiat perioada barbară şi au trecut la civilizaţie când au început să cultive măslinul şi viţa de vie. Apoi au început să consume minunatele lor produse: uleiul şi vinul.

Iulius Cezar le cerea soldaţilor romani să-şi bea vinul pentru a evita boli legate de infecţiile interne, scrie evz.ro. În secolul al XVII-lea, marinarii francezi primeau zilnic o porţie de trei litri de vin. Efectul era profilactic în ceea ce priveşte îmbolnăvirile digestive.

Rezervele de vin de pe flota spaniolă depăşeau cu mult rezervele de apă dulce pentru marinari tocmai datorită proprietăţilor sale terapeutice.