Uleiurile bune pentru salate sunt cele bogate în substanţe nutritive, în vitamine, minerale şi acizi graşi nesaturaţi. Altfel spus, sunt cele extravirgine, nerafinate sau uleiurile presate la rece, adică la o temperatură de maximum 45°C. Diferenţa dintre un ulei bun pentru salate şi unul indicat doar pentru gătit, constă şi în punctul de ardere, adică temperatura la care, în urma încălzirii, uleiul îşi pierde calităţile nutriţionale şi devine toxic.

Uleiul de măsline

Acesta conţine vitaminele A, B1, B2, K, D, E, fier, acizi graşi şi antioxidanţi naturali. Astfel, acesta contribuie la scăderea colesterolului „rău“, prevenind apariţia aterosclerozei şi, implicit, a problemelor cardiovasculare. De asemenea, uleiul de măsline este recomandat şi în tratamentul gastritei şi ulcerului, dar şi pentru îmbunătăţirea funcţiei hepatice. Atenţie, însă, foloseşte uleiul de măsline extravirgin doar crud, în salate sau pesntru asezonarea mâncărurilor gata preparate. Pentru gătit, foloseşte doar uleiul pomace (de turte), obţinut tot din măsline.

Uleiul de struguri

Cel extravirgin conţine doar două grame de grăsimi saturate la o lingură de ulei. Are un conţinut mare de vitamina E, ceea ce ajută la întărirea sistemului imunitar, căci stimulează producerea de celule B (celulele sistemului imunitar ce produc anticorpi care luptă cu bacteriile). În plus, conţine conţine antioxidanţi benefici, flavanoide, proantocianidine fenolice şi acid linoleic. Toate acest substanţe protejează vasele de sânge şi le pot preveni deteriorarea. Proantocianidinele pot chiar preveni apariţia cancerului sau întârzierea dezvoltării celulelor canceroase.

Uleiul de porumb

Şi el este plin de vitamina E, dar şi de alţi nutrienţi valoroşi, precum vitaminele C, D şi cele din complexul B. Are un conţinut ridicat de acizi graşi mononesaturaţi: 4 g pe lingură, ceea ce protejează sistemul cardiovascular, deoarece aceşti acizi scad colesterolul „rău“. Mai mult, peste o jumatate din conţinutul de grăsimi din uleiul de porumb o reprezintă acizii graşi polinesaturaţi, omega-6 şi omega-3, care favorizează reducerea inflamaţiilor şi fortificarea sistemului imunitar.

Uleiul de floarea-soarelui

Este preferatul românilor! Peste 80% dintre noi foloseşte ulei de floarea soarelui. Despre el se spune că ar fi nociv însă, cel extravirgin are proprietăţi benefice atâta vreme cât nu este expus la foc, căci nu este rezistent la încălzire, devenind toxic. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece conţine acizi graşi nesaturati, aminoacizi, săruri minerale şi vitamine, toate necesare pentru o dietă echilibrată. Vitaminele A, E şi F ajută la protejarea oaselor şi a dinţilor. Fiind un puternic antioxidant şi având un conţinut mare de lecitină, acest ulei previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor.