Dacă ai în cercul tău de prieteni sau la muncă persoane care sunt depresive, iată ce nu ar trebui să îi spui niciodată:

”Eşti bine.”

A spune ”eşti bine” poate fi uneori utilizată ca o modalitate de a lăsa oamenii să creadă că ”totul va fi bine”. Dar realitatea este că acest lucru este posibil să nu se întâmple. Pur şi simplu nu ai de unde şti dacă totul va fi în regulă, deoarece este vorba de lupta cuiva cu nişte probleme personale, intime. În schimb, ce poţi face este să-i spui că eşti alături de el/ea şi că îl/o vei ajuta cu tot ce poţi. Susţinerea şi oferirea sprijinului sunt mai bune decât o vorbă aruncată în vânt.

”Vei trece peste.”

Ultimul lucru pe care o persoană care suferă de depresie este să fie minţit cu o eventuală depăşire a acesteia. Realitatea este că nu poţi şti sigur şi nu este nimic în neregulă cu asta. Este bine să se recunoască faptul că problemele legate de depresie şi sănătate mintală ar putea fi prezente pe tot parcursul vieţii şi este, de asemenea, bine să recunoşti că gestionarea depresiei este singurul lucru pe care poţi să-l faci, spre deosebire de depăşirea totală a acesteia.

”Eşti sigură să suferi de depresie?”

Nu pune niciodată la îndoială modul în care cineva se simte. Sentimentele unei persoane sunt adevărul lor, indiferent de opiniile altora sau dacă alţii ar putea crede că părerea lor individuală este greşită. Nimeni nu are dreptul să judece sentimentele şi emoţiile unei alte persoane, pentru că nimeni nu ştie cum se simte ea.

Trebuie doar să fim atenţi în privinţa folosirii cuvântului "deprimat" şi să înţelegem gravitatea înţelesului acestuia. A fi trist timp de câteva zile sau chiar câteva săptămâni nu înseamnă neapărat că suferi de depresie, dar, de asemenea, nu înseamnă că ei nu au nevoie de un anumit tip de consiliere pentru a vedea ce se petrece cu adevărat în inimile şi sufletele lor.

”Gândeşte pozitiv.”

Depresia clinică nu este doar un lucru care poate fi combătut cu gânduri şi sentimente pozitive. Studiile arată că problemele de sănătate mintală de toate tipurile, inclusiv depresia clinică, sunt cauzate de dezechilibre chimice şi electrice din creier care îi împiedică pe unii să simtă anumite emoţii. Acest lucru înseamnă că creierul unei persoane deprimate clinic nu are capacitatea de a emite gânduri şi sentimente pozitive, să nu mai vorbim de folosirea acestora pentru a lupta împotriva celor negative cu care se confruntă în prezent pe o bază zilnică. Evită să-i spui vreodată unei persoane bolnave de depresie să ”gândească pozitiv”.

”Ştiu cum te simţi.”

Acesta poate fi o surpriză pentru unii, deoarece încercarea de a relaţiona cu cineva care suferă este un mod normal de a arăta confort şi sprijin. Dar realitatea este că cineva care se luptă cu adevărat cu depresia nu are nevoie să audă că cei dragi sau cei apropiaţi de ei se simt în acelaşi fel. „În loc să încerci să faci conversaţia despre tine, despre sentimentele tale şi despre luptele tale, recomandat este să rămâi concentrat asupra persoanei din faţa ta, a durerii şi a povestii lor”, spun specialiştii. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poţi face pentru cineva care vrea doar să fie ascultat. Ascultarea poate ajuta mai mult decât crezi.


Credit foto: www.healthline.com