Întrucât infecţia cu SARS-CoV-2 favorizează apariţia tulburărilor de coagulare a sângelui, s-a luat în considerare pentru tratamentul anti-COVID administrarea de medicamente cu efect antitrombotic, cum este aspirina. Însă părerile referitoare la tratamentele care previn formarea cheagurilor de sânge în caz de boală s-au împărţit, chiar şi între medici specialişti. Ce sunt trombozele, cum apar, de fapt, cheagurile de sânge şi ce le declanşează în acest caz, coronavirusul ori vaccinul?

Cheagurile sigilează vasele de sânge deteriorate

Tromboză este termenul medical utilizat atunci când un cheag de sânge sau un tromb formează un blocaj în interiorul unui vas de sânge. Trombul limitează sau blochează fluxul de sânge către părţile corpului ce trebuie alimentate. Fără tratament, unele cheaguri pot provoca complicaţii grave şi chiar deces. Prin urmare, este deosebit de important ca tratamentul să fie administrat timpuriu, pentru a reduce aceste riscuri!

Cheagurile sunt un răspuns biologic normal la o leziune. Practic, ele ajută la sigilarea vaselor de sânge deteriorate, pentru a preveni hemoragiile, sângerările abundente. Tromboza apare când cheagul de sânge format în interiorul unui vas şi blocat acolo împiedică circulaţia sângelui vitală pentru organism.

Un embol reprezintă o bucată din tromb, care se desprinde şi călătoreşte prin vasul de sânge către alte părţi ale corpului. Aceasta este denumită „embolie‟.

La nivel global, aproximativ una din patru persoane moare din cauza unor afecţiuni asociate sau cauzate de tromboză, relatează Societatea Internaţională de Tromboză şi Hemostază.