Deserturi pascale pe gustul tuturor: pască fără aluat, cheesecake, cozonac. Aici găseşti reţetele!

Pregătirile pentru masa pascală sunt în toi. Te ajutăm cu câteva reţete de deserturi care se potrivesc de minune pentru cei dragi ţie: cozonac împletit, cheesecake cu migdale şi stafide, pască fără aluat şi cheesecake de ciocolată.                                 

Cozonac împletit                         

image

Ingrediente:

25 g drojdie proaspătă

100 g zahăr

200 g unt

1 ou

150 ml lapte

½ linguriţă sare

coajă rasă de lămâie, opţional

500 g făină

Pentru umplutură:

75 g unt

3 linguri zahăr

1 linguriţă scorţişoară

1 linguriţă cacao

1 ou

miere, pentru uns cozonacul copt

fulgi de migdale, pentru decor

Vezi si: Cozonac sau deserturi de pe alte meleaguri? Noi îți dăm rețetele, tu le încerci!

Cum să faci cozonac împletit

Freci drojdia cu zahărul, apoi adaugi untul, oul, laptele, sarea şi coaja de lămâie. Încorporezi făina, frământând aproximativ cinci minute. Laşi aluatul la crescut un sfert de oră.

Presari făină pe masa de lucru şi întinzi aluatul. Freci untul cu zahăr, apoi adaugi scorţişoară şi cacao.  Cu acest amestec acoperi foaia de aluat şi începi s-o rulezi cu grijă, cât mai strâns.

După ce ai rulat foaia şi ai obţinut un sul de aluat, îl tai cu un cuţit pe lungime, lăsând întreagă o mică parte dintr-un capăt. Prinzi cele două părţi de aluat obţinute prin tăiere şi le împleteşti cu grijă. Formezi un colac prin unirea capetelor.

Aşezi colacul într-o tavă tapetată şi mai laşi la crescut 15 minute, apoi îl ungi cu o pensulă înmuiată în ou bătut. Dai tava la cuptor, până când colacul se rumeneşte frumos. După coacere, ungi cozonacul cu miere şi-l ornezi cu fulgi de migdale.

Cheesecake cu migdale şi stafide                     

image

Ingrediente pentru 6-8 porţii

250 g făină

1 plic praf de copt

125 g unt

65 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

1 ou

Pentru umplutura de brânză:

1 kg brânză de vaci

5 ouă

5 linguri smântână

1 plic zahăr vanilat

150 g stafide

200 g zahăr

Pentru decor:

100 g fulgi de migdale

50 g ciocolată

Cum să faci  cheesecake cu migdale

Amesteci făina cu praful de copt, oul, untul, zahărul şi zahărul vanilat. Înveleşti în folie alimentară aluatul obţinut şi-l introduci în frigider o jumătate de oră.

Laşi stafidele în apă călduţă. Scurgi brânza de vaci şi o amesteci cu ouăle, smântâna, zahărul şi zahărul vanilat. Încorporezi şi stafidele scurse.

Tapetezi o tavă rotundă cu marginile detaşabile. Întinzi aluatul într-o foaie potrivită ca grosime pe care o aşezi pe fundul tăvii. O introduci zece minute în cuptorul preîncălzit, apoi o acoperi cu umplutura de brânză. Nivelezi şi reintroduci tava în cuptor pentru 45 de minute. La servire, ornezi cu ciocolată topită pe baie de aburi şi fulgi de migdale.

Pască fără aluat             

image

Ingrediente pentru 10 porţii

300 g cremă de brânză

3 ouă mari

200 ml lapte condensat

80 g zahăr

Te-ar mai putea interesa: Pască cu smântână

Mod de preparare

Preîncălzeşti cuptorul şi tapetezi o tavă rotundă. Amesteci toate ingredientele într-un robot de bucătărie la viteză mare până obții un aluat omogen. Te opreşti din timp în timp pentru a lua cu o paletă ceea ce rămâne pe margini. În acest mod, va rezulta un amestec omogen. Torni aluatul în tava pregătită.

Pui pasca la cuptor şi o laşi la copt aproximativ 20 de minute. Urmăreşti cu atenție în ultimele minute de coacere pentru a nu se arde. O porţionezi numai după ce se răceşte complet. La servire, o ornezi după imaginaţie.

Cheesecake cu ciocolată                

image

Ingrediente pentru 10 porţii

125 g unt

250 g făină

1 ou

1 vârf de cuţit sare

1 lingură apă rece

Pentru umplutură:

300 cremă de brânză

100 g zahăr

2 linguri cacao

85 ml smântână pentru frişcă

½ linguriţă esenţă de vanilie

½ linguriţă cafea solubilă, opţional

100 g ciocolată

4 ouă

30 g nucă măcinată

Pentru decor:

100 g ciocolată

240 ml smântână pentru frișcă

4 linguri zahăr pudră

3 linguri cacao

1 linguriţă esenţă de vanilie

Mod de preparare

Freci untul şi-l amesteci cu făina până capătă o consistenţă nisipoasă. Adaugi oul şi sarea, continuând să frămânţi. Adaugi apa rece şi omogenizezi. Înveleşti aluatul în folie alimentară şi-l introduci în frigider, o oră.

Întinzi aluatul şi-l treci pe fundul unei tăvi rotunde, tapetată. Îl acoperi cu hârtie de copt, un strat de boabe fasole uscată şi introduci tava în cuptorul preîncălzit pentru circa zece minute.

Combini crema de brânză, zahărul și cacaua. Înglobezi smântâna, esenţa de vanilie şi cafeaua solubilă. Adaugi treptat ciocolata topită, apoi ouăle pe rând, amestecând încet, apoi nuca măcinată. Treci compoziţia peste aluatul copt după ce ai înlărat hârtia de copt şi boabele de fasole. Reintroduci tava în cuptor, 20-25 de minute.

După răcirea completă a cheesecake-ului, ornezi cu ciocolată. Pui pe foc mic smântâna pentru frișcă până când începe să fiarbă, apoi o torni peste ciocolata ruptă în bucăţi. După două-trei minute, le baţi până se omogenizează. Torni amestecul peste cheesecake, în strat uniform şi laşi la răcit.

FOTO: Shutterstock



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg