Vizitele la stomatolog pe perioada sarcinii

1 79350 original jpg jpeg

Printre vizitele la doctor, planurile şi amenajarea camerei noului membru al familiei, nu trebuie să ignori vizitele la medicul stomatolog pe perioada sarcinii. Un control amănunţit este extrem de important pentru sănătatea ta orală. 

Nu numai că îţi poate curăţa dinţii profesional, dar te poţi ocupa, fără griji, şi de tratarea cariilor, iar medicul stomatolog îţi poate veni în ajutor cu informaţii suplimentare despre îngrijirea danturii în această perioadă.

Doamna doctor stomatolog, Gabriela Berbece, de la clinica Respiro Dental, ne răspunde la câteva întrebări pe care graviduţele şi le pun în această perioadă.

Când este cel mai bine să anunţ medicul dentist că sunt însărcinată?

Chiar dacă nu eşti sigură de prezenţa unei sarcini, dar ai bănuieli în acest sens, medicul trebuie anunţat imediat. Spune-i, de asemenea, ce medicamente iei sau dacă ai primit indicaţii specifice de la ginecolog.

În cazul în care sarcina prezintă un grad ridicat de risc sau suferi de anumite afecţiuni, medicii îţi pot recomanda amânarea unor anumite tratamente.

Cum îmi va afecta sarcina sănătatea orală?

Deşi există multe femei care nu prezintă niciun disconfort stomatologic în cele nouă luni, este bine ca graviduţa să se prezinte la cabinet pentru igienizarea periodică. Hormonii din perioada sarcinii pot totuşi agrava anumite probleme sau poate crea altele. Vizitele regulate la medic şi rutina de îngrijire strictă, te ajută atât pe tine, ca mamă, cât şi pe bebeluş sa fiţi sănătoşi. Iată 3 dintre acestea:

Apariţia cariilor

Grija sporită pentru dantură este esenţială. O mare parte dintre femeile însărcinate evită spălarea dinţilor din mai multe motive: regurgitaţii matinale, gingii inflamate, sensibilitate dentară etc.

Ele sunt mult mai vulnerabile, atunci când vine vorba de apariţia cariilor, atât din cauza alimentaţiei mai bogate în carbohidraţi, cât şi din cauza regurgitaţiilor specifice acestei perioade, producând un mediu coroziv acid şi afectând smalţul prin pierderea ionilor de calciu şi fluor.

Pentru a proteja dinţii, atât de factorii interni cât şi externi este bine ca viitoarele mămici să utilizeze un gel remineralizant pe bază de fosfat de calciu şi cazeină.

Gingivita de sarcină

Cavitatea bucală poate fi afectată de schimbările hormonale prin care treci în această perioadă.

Gingivita de sarcină apare în această perioadă şi îmbracă un caracter acut sau subacut.

Sarcina, prin ea însăşi, nu produce gingivita, dar poate influenţa, prin modificări hormonale, adevărata cauză a gingivitei din timpul sarcinii.

Netratată, această afecţiune poate duce la probleme mult mai grave ale gingiilor. Este posibil ca medicul dentist să-ţi recomande o curăţare mai profundă şi frecventă pentru a o preveni.

Tumorile din timpul sarcinii

În anumite situaţii, hiperplazia gingivala, (creşterea ţesuturilor peste anumite limite) produce aşa numitele “tumori de sarcină” şi apar de obicei la nivel gingival, după luna a-3-a de sarcină sau chiar mai devreme.

Tumora de sarcină nu are caracter malign. Clinic apare ca o ciupercă, sub forma unei emisfere turtite şi se formează din marginea gingivală sau din papila interdentară din acumularea de placă bacteriană.

Semnele clinice ale gingivitei de sarcina se accentuează din luna a-2-a sau a-3-a şi devin destul de pronunţate în luna a-8-a când nivelurile hormonale de progesteron şi estrogen cresc şi descresc în cursul lunii a-9-a.

Sfaturi pentru a preveni gingivita de sarcină: pentru sănătatea orală, este bine sa periezi dinţii de cel putin două ori pe zi, să foloseşti aţa dentară, plus apa de gură cu rol antimicrobian.

Pot face anestezie locală în perioada sarcinii?

În cazul în care ai nevoie de o plombă, o obturaţie de canal sau extracţia unui dinte nu trebuie să-ţi faci griji în legătură cu anestezia locală. Se utilizează un anestezic pe baza de mepivacaină fără adrenalină. Este bine ca aceste manopere sa fie efectuate totuşi în trimestrul doi de sarcină. Discută cu medicul tău pentru a-ţi face un plan personalizat de tratament. Dacă te gândeşti la albirea dinţilor, este mai bine sa amâni această procedură până după naştere.

Am voie să iau medicamente în sarcină?

Înştiinţează întotdeauna stomatologul în legătură cu medicamentele pe care le iei. Poate este nevoie ca medicul stomatolog să discute cu ginecologul pentru a se pune de acord asupra tipului de tratament potrivit, mai ales când vine vorba despre antibiotice sau calmante. Siguranţa ta şi a bebeluşului este prioritară pentru ei.

Radiografiile dentare îmi pot afecta sarcina?

Deşi radiaţiile produse de raze sunt extrem de mici, este recomandat ca radiografiile să fie efectuate după naşterea copilului.

Sursa foto: bricknjfamilydentistry.com



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg