Mesajul ministrului sănătăţii

Ziua Mondială a Sănătăţii este aniversată şi în România. Astfel, cu această ocazie, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că: „Este cel mai dificil 7 aprilie din ultima perioadă”. Totodată, el şi-a exprimat convingerea că „împreună vom trece şi peste această provocare”.

„Ne dorim deschiderea sistemului sanitar românesc către lume. Considerăm că pacienţii români trebuie să fie în centrul sistemului şi au dreptul la tratamente de ultimă generaţie, la fel ca cele asigurate pacienţilor din Europa, iar cadrele medicale merită condiţii de lucru similare cu cele asigurate în ţările dezvoltate ale lumii. Facem eforturi constante pentru a atinge aceste deziderate, umăr la umăr, autorităţi şi societate. La mulţi ani! România are nevoie de noi! Fiecare viaţă salvată contează”, a mai spus Tătaru.

Citeşte şi: Cel mai vârstnic pacient cu coronavirus a învins boala

Coloana vertebrală a sistemului de sănătate

OMS a explicat că a ales să dedice Ziua Mondială a Sănătăţii 2020 asistenţilor şi moaşelor deoarece, fără aceştia, sistemul medical s-ar prăbuşi. În plus, cu această ocazie Organizaţia a publicat un raport care detaliază starea actuală a asistenţei medicale în întreaga lume.

„Asistenţii medicali sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de sănătate. Astăzi, multe dintre aceste persoane se află pe prima linie în lupta împotriva COVID-19”, a declarat Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Raportul relevă faptul că, la nivel global, sunt doar 28 de milioane de asistenţi medicali, 90% dintre ei femei. Între 2013 şi 2018, numărul de asistenţi medicali a crescut cu 4,7 milioane. Cu toate astea, mai este nevoie de încă 5.9 milioane de astfel de cadre medicale, în special în spitalele din Africa, Asia de Sud-Este, zona Miditeranei de Est şi din unele ţări ale Americii Latine.

Mai mult, peste 80% din asistenţii medicali ai lumii lucrează în ţări care adăpostesc jumătate din populaţia globală. Iar, unul din opt asistenţi medicali îşi practică meseria într-o altă ţară decât cea în care s-a născut sau a fost instruit. Îmbătrânirea populaţiei ameninţă, de asemenea, forţa de muncă din acest domeniu. Astfel, unul din şase asistenţi medicali este de aşteptat să se pensioneze în următorii 10 ani.

„Politicienii înţeleg costurile educării şi întreţinerii unei forţe de muncă profesionale de asistenţă medicale, dar mulţi dintre ei abia acum îi recunosc adevărata valoare. Fiecare ban investit în asistenţă medicală creşte bunăstarea oamenilor şi familiilor în moduri tangibile, care sunt clare pentru toată lumea”, a spus Annette Kennedy, preşedinta Consiliului Asistentelor Medicale, care a colaborat la raportul OMS.