Pânzele de păianjen, antibiotic natural în trecut?

În secolul întâi A.D., când imperiul roman era la putere, oamenii de-abia dacă începuseră să utilizeze cărți, ne informează Business Insider. Instalațiile sanitare nu erau dezvoltate atunci, oamenii nu beneficiau de băi igienice, iar antibioticele aveau să fie inventate peste sute de ani. Oricum nu era o perioadă bună a te răni, iar războinicii și gladiatorii nu prea scăpau cu viață dacă apucau să fie loviți.

image

Medical News Today susține că îngrijirea medicală era extrem de limitată la acea vreme, iar remediile naturale erau foarte folosite, fiind cam singurele la îndemâna oamenilor. Universitatea de Stat Pennsylvania e de părere că medicii vremii foloseau pânza de păianjen pentru a bandaja rănile.

Pânza de păianjen este meticulos realizată și surprinzător de puternică, un anumit fel de păianjen din Australia poate prinde în pânza lui lilieci și chiar păsări, susține The Telegraph.

Întrebuințări nebănuite

Oamenii au folosit de mult timp pânza păianjenului. Localnicii din Insulele Solomon o utilizează ca undiță, pentru a prinde un soi de pește cu gura foarte mică, în care nu încape cârligul unei undițe obișnuite.

De semenea, se pot face eșarfe, jachete și mănuși împletite din fir de mătase de păianjen, care este considerată „tare ca oțelul și ușoară ca o pană”, cum stă scris într-un articol publicat în JSTOR.

La începutul anilor 1900, oamenii de știință au încercat să industrializeze procesul de obținere a pânzei de păianjen, însă a fost un mare eșec, pentru simplul motiv că păianjenul nu poate sta confortabil într-un spațiul restrâns în care să producă pânză la ordin.

Antibiotic natural?

Cei de la ArsTechnica sunt de părere că oamenii care locuiesc în zona Munților Carpați au și ei obiceiul de-a bandaja rănile cu pânză de păianjen, iar anumiți medici ar împacheta dinți stricați într-un cocon din astfel de mătase fină și benefică. Acesta a fost și motivul pentru care mulți au început să ia în calcul posibilitatea ca pânza de păianjen să aibă proprietăți antibiotice.

Există în lume circa 50.000 de specii de păianjen și multe astfel de viețuitoare sunt în stare să producă șapte feluri diferite de mătase. Totuși testele efectuate până acum nu au confirmat faptul că pânza păianjenului ar putea fi folosită ca un antibiotic. Însă nu e timpul pierdut să se ajungă la concluzia la care romanii anticii ajunsese deja, nu-i așa?

Foto - Shutterstock



Recente

Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg